Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

1 mei: 15.456 ouders hebben recht op Catshuisregeling

30 april 2021 16:48

Morgen is het 1 mei. Een belangrijke mijlpaal voor ouders die zich hebben aangemeld voor herstel. Want het kabinet heeft beloofd dat alle ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag én die zich voor 15 februari 2021 hebben aangemeld uiterlijk 1 mei €30.000 krijgen. Hoe is dat gegaan?

Voor bijna alle ouders die zich voor 15 februari hebben aangemeld hebben wij inmiddels een lichte toets uitgevoerd. Daarmee kijken wij of de ouder gedupeerd is door de problemen met de kinderopvangtoeslag, en in aanmerking komt voor €30.000. 15.456 ouders blijken in aanmerking te komen voor de Catshuisregeling.

De cijfers

 • 25.946 ouders hebben zich voor 15 februari aangemeld.
 • 15.456 van deze ouders hebben na een lichte toets recht op de Catshuisregeling.
 • 11.143 ouders hebben het bedrag van €30.000 voor 1 mei gekregen.

Ruim 4.000 uitbetalingen volgen zo snel mogelijk

Ouders die wél recht hebben op €30.000, maar het nog niet hebben gekregen, krijgen dit zo snel mogelijk uitbetaald.

Het gaat om deze groepen:

 1. Ouders die wij eerder door een fout verkeerd hebben beoordeeld.  Zij worden opnieuw getoetst. Hebben zij recht op geld, dan krijgen zij dat op 12 mei.
 2. Ouders die wij nog niet telefonisch hebben kunnen bereiken. Wij willen ouders altijd eerst spreken voordat wij €30.000 uitbetalen. Al deze ouders sturen we vandaag nog een sms met het verzoek  om ons te bellen.
 3. Ouders met bewindvoerders, waarbij wij de bewindvoerder nog niet hebben kunnen bereiken.
 4. Ouders die ons gevraagd hebben om even te wachten met uitbetalen. Bijvoorbeeld in verband met hun schulden.

Geen recht op €30.000

Bijna 9500 mensen die zich hebben aangemeld komen nu niet in aanmerking voor €30.000.

Dit is waarom:

1. Terecht kinderopvangtoeslag terugbetaald

Ongeveer 30% van alle aanmeldingen komt van ouders die terecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen hoger was dan oorspronkelijk opgegeven. Of omdat zij hun kind minder naar de opvang brachten dan opgegeven. Of omdat zij hun kinderopvangtoeslag niet op tijd stop hadden gezet.  Dit is hoe het toeslagensysteem werkt.

2. Nooit kinderopvangtoeslag aangevraagd

Ongeveer 10% van de aanmeldingen komt van mensen die nooit kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd. Soms zijn dit mensen die in de problemen zijn gekomen met ándere toeslagen; zoals bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag. Wij werken aan regelgeving om ook deze groep te kunnen helpen, maar die is naar verwachting pas in 2022 klaar.

Soms ook gaat het om partners of ex-partners. Alleen de oorspronkelijke aanvrager van de kinderopvangtoeslag komt in aanmerking voor herstel. Niet beide partners.

3. Vergrijpboetes en strafrechtelijke veroordeling

Een kleine groep van ongeveer 380 ouders heeft ooit een vergrijpboete gehad of is strafrechtelijk veroordeeld. Dat zijn ingewikkelde situaties die we goed moeten uitzoeken. Dat lukt niet met een lichte toets.

 4. Terugvordering was lager dan €1.500

Om in aanmerking te komen voor €30.000 moet er meer dan €1500 euro per toeslagjaar onterecht teruggevraagd zijn. Bij een deel van de ouders ging het om lagere bedragen.

Lees meer over de redenen voor afwijzing

Klopt er iets niet?

Komt u nu niet in aanmerking voor €30.000 en denkt u dat dit niet klopt? Of hebt u niets van ons gehoord, terwijl u zich wél voor 15 februari hebt aangemeld? Neem dan contact op met ons Serviceteam. Zij zetten uw verzoek door naar Team Nazorg. Dit team gaat u zo snel mogelijk verder helpen.

Ons Serviceteam is bereikbaar op telefoonnummer 0800 - 2 358 358 (gratis), van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot  20.00 uur. Op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. U kunt ook uw gegevens achterlaten op het terugbelformulier.

Lichte toets

Met een lichte toets kunnen wij snel bepalen of ouders in aanmerking komen voor €30.000.

Hoe werkt dit?

 • We beginnen met een geautomatiseerde data-analyse.
 • Als het nodig is voeren we daarna een aanvullende handmatige toets uit.
 • Kon de medewerker die de toets uitvoerde geen reden vinden om €30.000 uit te betalen? Dan heeft altijd een tweede  medewerker nog een keer naar de situatie gekeken.
 • Als er daarna nog steeds twijfel bestond, is de ouder gebeld. Zo’n telefoongesprek kan nieuwe relevante informatie opleveren.

Hoe nu verder?

Alle ouders hebben recht op een 'integrale beoordeling'. Of ze nu wel of niet €30.000 hebben gekregen.

Een integrale beoordeling is een uitgebreid individueel onderzoek, waarin we samen met de ouder uitzoeken wat er precies mis is gegaan en waar een ouder precies recht op heeft. Daarbij kan nieuwe, relevante informatie boven tafel komen.

Ouders die al € 30.000 hebben gekregen en recht hebben op meer krijgen dat alsnog uitbetaald.

Ouders die geen €30.000 hebben gekregen, en waarbij we alsnog reden vinden om wél uit te betalen krijgen alsnog hun geld.

In de loop van juni publiceren we een nieuwe planning voor de integrale beoordelingen.

Lees meer over hoe we het herstel voor gedupeerde ouders aanpakken.

Aanmeldingen ná 15 februari 2021

Na 15 februari hebben zich inmiddels nog ruim 10.000 ouders bij ons aangemeld. Ook voor deze ouders gaan we met een lichte toets kijken of zij in aanmerking komen op €30.000. Dat doen we binnen 6 maanden na hun aanmelding.

Staatssecretaris Van Huffelen over de Catshuisregeling

Verder lezen

Deel deze pagina