Ga direct naar de inhoud

Adempauze voor ouders met schulden

17 februari 2021 12:38

Ouders die in problemen zijn gekomen door de kinderopvangtoeslag krijgen een adempauze. In die tijd kunnen de schulden van de ouders zoveel mogelijk worden opgelost. Daarover maakt UHT afspraken met diverse schuldeisers.Ouders die in problemen zijn gekomen door de kinderopvangtoeslag krijgen een adempauze. Dat wordt geregeld in de wet en binnenkort behandeld in de Eerste Kamer. Tijdens de adempauze kunnen de schulden van de ouders zoveel mogelijk worden opgelost. Daarover maakt de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) nu afspraken met diverse schuldeisers.

Pauzeknop

Op 11 februari heeft de Tweede Kamer een speciale regeling (amendement) aangenomen. Daarin staat dat er een jaar lang geen beslag kan worden gelegd op het geld dat ouders van UHT krijgen. Een pauzeknop dus, voor alle schulden waarmee de 30.000 euro verrekend kan worden. In dat pauzejaar gaan we uitzoeken hoe we de schulden van deze ouders kunnen aanpakken en oplossen. Dat doen we samen met de schuldeisers en overheidsorganisaties.

Bij ouders die wachten op de € 30.000 drukken we de pauzeknop eerst in tot 1 mei. Dat is de dag dat als het goed is, de €  30.000 overgemaakt is. Als het geld is overgemaakt, gaat ook bij deze ouders de pauze van een jaar in.

Schulden en overheidsorganisaties

Om te kunnen uitzoeken welke ouders openstaande schulden hebben, deelt UHT de gegevens van gedupeerde ouders met een aantal andere overheidsorganisaties. Dat zijn UWV, SVB, DUO, het CAK en het CJIB. De gegevens die UHT via de reguliere veilige kanalen deelt zijn: Burgerservicenummer, Geboortedatum, Voorletter(s), Voorvoegsel(s) en Achternaam. De organisaties kunnen met deze gegevens dan beoordelen of ze de schulden van gedupeerde ouders kunnen pauzeren of kwijtschelden.

Schulden en private schuldeisers

Over het kwijtschelden van private schulden (zoals schulden bij bol.com, bij Wehkamp, of een telefoonbedrijf) lopen nog onderhandelingen met deze schuldeisers. Het delen van gegevens met deze organisaties kan nu nog niet. Door de privacywetgeving mogen we niet zomaar de persoonsgegevens met organisaties buiten de overheid delen. We zoeken nog uit hoe we ervoor kunnen zorgen dat ook deze organisaties u kunnen helpen met uw schulden. Die informatie leest u op deze website zodra dit duidelijk is.