Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Afspraken over private schulden gedupeerde ouders

25 mei 2021 16:29

Het kabinet is van plan om alle private schulden van ouders die gedupeerd zijn door de problemen met toeslagen over te nemen. Zo kunnen de ouders een nieuwe start maken zonder schulden.

Vandaag heeft staatssecretaris Van Huffelen de Tweede Kamer geïnformeerd dat ze de schulden van ouders graag wil overnemen. Ook heeft ze met de koepels van private schuldeisers afspraken gemaakt over het oplossen van de schuldenproblemen van ouders. De nieuwe regeling zal waarschijnlijk pas na de zomer starten.

Eén loket voor alle schulden

Hoe alles er precies uit gaat zien is nu nog niet duidelijk. Op dit moment hebben de partijen afgesproken dat ze samen aan een goede oplossing willen werken. Eén loket waar ouders een lijst van al hun schulden kunnen inleveren, kan daarbij helpen. Zo hoeven ouders niet met elke schuldeiser aparte afspraken te maken. Ook andere zaken die een nieuwe start in de weg kunnen staan krijgen aandacht, zoals een BKR-registratie.

Het plan is dat de regeling geldt voor bestaande betalingsachterstanden en de bijkomende kosten zoals rentes, boetes en deurwaarderskosten. Hoofdsommen van hypothekenleningen vallen in ieder geval buiten de regeling. Zakelijke schulden en consumptieve kredieten worden nog apart bekeken.

Private schulden snel en in één keer oplossen

“Het is mijn ambitie om de private schulden van ouders zo snel mogelijk en in één keer op te lossen, waardoor zij in combinatie met de kwijtschelding van publieke schulden een nieuwe start kunnen maken”, aldus de staatssecretaris. “Tot die tijd zijn gedupeerde ouders beschermd door de pauzeknop.”

Deze zogenaamde ‘pauzeknop’, een initiatief van de Kamer, voorkomt dat schuldeisers beslag kunnen leggen op de compensatie van de Catshuisregeling van  €30.000 of andere compensatie en duurt een jaar. In die periode is er tijd om met een definitieve oplossing voor de schulden te komen.

Deze partijen doen mee

Met deze partijen zijn afspraken gemaakt: de Nederlandse Vereniging van Banken, Aedes, Energie-Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen, Preventel, Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders en de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK).

Staatssecretaris van Huffelen over de afspraken

Hulp vragen bij de gemeente

Ouders kunnen nu alvast hulp vragen aan hun gemeente. De gemeente kan ouders helpen met een overzicht van hun schulden. Met dat overzicht kunnen ze dan naar het loket dat op een later moment wordt ingericht.

Verder lezen