Ga direct naar de inhoud

Alexandra Schrijft: 'Een afspraak op het gemeentehuis'

15 oktober 2020 10:30

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen schrijft op deze plek iedere 2 weken over haar werk.

Deze blog van Alexandra luisteren:

Voor een gesprek met een gedupeerde ouder, ga ik vaak naar een gemeentehuis. Het is voor de ouder in de buurt en tijdens het gesprek is er voldoende ruimteAlexandra van Huffelen, staatssecretaris van Financiƫn om ons aan de corona-afstand te houden.

We kunnen elkaar dan in de ogen kijken. Dat is voor gedupeerde ouders fijn en dat is voor mij ook fijn.

Bij deze gesprekken is de persoonlijk zaakbehandelaar aanwezig en een ouder heeft vaak ook zelf iemand meegenomen.

Ook al heb ik inmiddels meer dan 100 van dit soort gesprekken gevoerd, iedere keer opnieuw voel ik de pijn en frustratie van ouders.

Waar rook is...

Veel ouders kregen regelmatig ruzie met familie en vrienden over de toeslagenaffaire. Ze werden niet geloofd. Waar rook is, is vuur. Die uitdrukking hoor ik vaak in de gesprekken.

Gemeenten geloofden ouders ook vaak niet. Ouders kregen geen hulp omdat de Belastingdienst ze voor fraudeur had uitgemaakt. Als fraudeur kom je niet in aanmerking voor bijvoorbeeld schuldhulpverlening. Maar de ouders waren geen fraudeur, deze ouders zijn geen fraudeur. Geen rook, en al helemaal geen vuur.

Afspraken met gemeenten

Ik heb met alle gemeenten in Nederland afspraken gemaakt om ouders te helpen. Financiƫle afspraken, maar ook praktische afspraken. Door de wet op de privacy is het bijvoorbeeld niet mogelijk dat we gegevens van ouders doorgeven. Door op het gemeentehuis af te spreken kunnen we toch snelheid maken.

Als de ouder aangeeft hulp te willen, dan brengen we ze meteen na ons gesprek in contact met de juiste mensen van de gemeente. Zij kunnen helpen met het in gang zetten van schuldhulpverlening, met rechtsbijstand als dat nodig is, met het betalen van schoolmiddelen, als dat eerder niet lukte.

Hulp bij concrete zaken, zoals werk, stage, huisvesting, maar bijvoorbeeld ook bij psychische problemen. De gemeente heeft contacten, die wij bij de Belastingdienst niet hebben.

Nieuwe start

Ik ben blij dat we nu beginnen met op deze manier ouders helpen. We kunnen de problemen uit het verleden niet wegnemen. We kunnen wel helpen met een nieuwe start voor ouders.

Natuurlijk had ik ook het liefste dat alles gisteren al zou zijn opgelost. Maar de problemen van ouders echt oplossen: dat kost tijd.

Handtekening Alexandra