Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Alexandra Schrijft: 'Juridische hulp'

1 april 2021 14:46

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen schrijft op deze plek regelmatig over haar werk. Deze week over juridische hulp.

Deze blog van Alexandra luisteren:

Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van FinanciënSinds 2 weken kunnen ouders gebruik maken van juridische hulp waar ze niet voor hoeven te betalen. Advocaten die zich hebben gemeld bij de Raad voor Rechtsbijstand kunnen ouders steunen bij de herstelregeling. De Raad is onafhankelijk, en de advocaten zijn dat natuurlijk ook.

Hulp van een advocaat

Om in aanmerking te komen voor een advocaat moeten de ouders zich gemeld hebben bij de herstelorganisatie van Toeslagen. Het is niet verplicht om een advocaat te nemen, maar het kan heel handig zijn. Bijvoorbeeld voor ouders die liever geen contact hebben met Toeslagen. Of voor ouders die bang zijn dat ze de regelingen niet helemaal goed begrijpen. Advocaten zijn gewend om te helpen en te adviseren. En ze zijn niet bang om voor ouders op te komen.

Catshuisregeling

Voor het uitvoeren van de Catshuisregeling is het niet nodig om een advocaat in te schakelen. De betaling van deze regeling loopt gelukkig op schema. Alle ouders die zich voor 15 februari bij ons gemeld hebben en die recht hebben op deze regeling, krijgen vóór 1 mei €30.000 overgemaakt. Dat betekent voor de laatste groep dat het geld uiterlijk de eerste week van mei op hun rekening staat.

Als ouders in eerste instantie geen recht hebben op de Catshuisregeling, krijgen ze een integrale beoordeling. Dat betekent dat de herstelorganisatie samen met de ouder uitgebreid naar de situatie kijkt. Dat kan een moment zijn voor ouders om gebruik te maken van juridische hulp zonder dat zij daarvoor hoeven te betalen. Als ouders wél €30.000 hebben gekregen, en recht hebben op meer compensatie, dan kunnen deze advocaten hen ook bijstaan.

169 advocaten

Op dit moment zijn er 169 advocaten die zich bij de Raad voor Rechtsbijstand hebben opgegeven. Ik ben blij met deze groep. Toch vind ik het ook fijn als er meer advocaten bijkomen.

Zij kunnen ouders helpen bij de voorbereiding van gesprekken met de herstelorganisatie. Ze kunnen het gesprek ook samen met de ouders voeren, als ouders dat willen. Ze kunnen óók helpen met het verzamelen van stukken die van belang zijn voor een beoordeling. Ze kunnen namens de ouders bezwaar maken. En als het nodig mocht zijn, kunnen ze ook een verzoek indienen bij de Commissie Werkelijke Schade.

Ik vind de juridische hulp belangrijk. Via een goede compensatieregeling en hulp van advocaten waar ouders niet voor hoeven te betalen, kunnen we werken aan herstel. En dat herstel is broodnodig voor alle ouders.
Handtekening Alexandra

Verder lezen