Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Alexandra Schrijft: 'Kinderen'

26 november 2020 12:36

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen schrijft op deze plek iedere twee weken over haar werk.

Deze blog van Alexandra luisteren: 

 

 

Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Financiën

“Mama had te veel stress en verdriet, ze kon er gewoon niet altijd voor ons zijn. We hebben haar gemist.”

Als ik gesprekken voer met ouders over hun problemen door de kinderopvangtoeslag, nemen ze soms hun kinderen mee. Het gaat dan vaak over gemis en verdriet. De stress bij mama, bij papa, bij broertjes en zusjes is enorm.

Kindpanel

Vanuit dat besef is het Kindpanel opgericht. Een volstrekt onafhankelijke club van 10 kinderen tussen de 9 en 18 jaar.

De kinderen adviseren de Belastingdienst en ze adviseren mij ook. Wat moet er recht gezet worden wat fout is gegaan? Hoe kunnen we er voor zorgen dat het nooit meer gebeurt?

Vorige week kwamen ze voor het eerst bij elkaar. De kinderen worden begeleid door Missing Chapter Foundation. Deze organisatie is gespecialiseerd in het laten horen van de stem van kinderen.

Lea Bouwmeester is voorzitter van het Kindpanel. Ze was Tweede Kamerlid en sociaal raadsvrouw. Ze zet zich nu op verschillende plekken in voor kinderen in een kwetsbare positie. Als voorzitter van het Kindpanel zorgt ze ervoor dat de vragen en adviezen van de kinderen op de juiste plek terecht komen. Ze werkt op dezelfde manier als Arre Zuurmond, de voorzitter van het Ouderpanel.

Ervaringen van de kinderen

De eerste bijeenkomst was emotioneel, hoor ik van Lea. Het gaat om kinderen die door fouten van de Belastingdienst opgegroeid zijn in armoede. Ze hebben veel dingen niet kunnen doen. Niet naar feestjes, omdat er geen geld was voor een cadeau, geen schoolreisje, weinig of slecht eten. Met ouders die er door stress niet voor hen konden zijn. Er zijn jaren afgepakt die niet meer goedgemaakt kunnen worden.

Vertrouwen terugwinnen

De kinderen hebben veel vragen. De kinderen maken duidelijk dat er echt iets gedaan moet worden met hun ervaringen. Het terugwinnen van vertrouwen kost tijd. Ze gaan er van uit dat ik als staatssecretaris ook echt aan de slag ga met de verhalen en adviezen van het Kindpanel.

Dat zie ik als een belangrijke opdracht. Het Kindpanel kan met iedereen spreken. Ik hoop dat ik zelf ook nog een keer op gesprek mag komen.

Met de stem en de vragen van de kinderen werken we aan oplossingen. De stress en het verdriet halen we niet weg. Maar we werken graag mee om de toekomst van de kinderen een beetje beter te maken.

Handtekening Alexandra

Verder lezen

Deel deze pagina