Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Alexandra Schrijft: 'Kwijtschelden'

7 juni 2021 16:06

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen schrijft op deze plek regelmatig over haar werk. Deze keer over het kwijtschelden van publieke en private schulden.

Deze blog van Alexandra luisteren:

 

Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Financiën

Op deze plek schrijf ik vaak over schulden en afspraken die we aan het maken zijn zodat gedupeerde ouders met een schone lei verder kunnen.

Publieke schulden

Om met het kwijtschelden van publieke schulden te beginnen moesten we eerst de wet aanpassen. Dat duurt altijd even. Maar we zijn deze maand daadwerkelijk begonnen met de kwijtschelding van publieke schulden.

De schulden van mensen die zich voor 15 februari bij ons hebben aangemeld waren al op pauze gezet, met de zogenoemde 'pauzeknop'. Schulden kunnen in de tussentijd dus niet geïnd worden. Maar ze zijn er nog wel. Dus het is fijn om nu duidelijk te kunnen maken dat voor ouders die geld van ons hebben gekregen nu ook de kwijtschelding gaat starten. En natuurlijk geldt dit ook voor ouders die in de komende tijd nog geld van ons krijgen.

Brieven

Dat betekent niet dat we het van vandaag op morgen voor iedereen geregeld hebben. Ouders krijgen een brief van de organisatie waar ze de schuld hebben opgebouwd. De publieke organisaties zijn: Toeslagen, de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Zij zijn die brieven nu aan het sturen.

Bij het justitieel incassobureau blijven de boetes voor misdrijven staan. Alleen de extra kosten en verhogingen voor het niet op tijd betalen worden kwijtgescholden.

Later deze maand beginnen organisaties als DUO, UWV, SVB, CAK, de gemeenten en de waterschappen ook met kwijtschelden. Ook van hen krijgen ouders aparte brieven.

Private schulden

Als de publieke schulden zijn kwijtgescholden blijven natuurlijk de private schulden over. De samenwerking met koepelorganisaties van private schuldeisers gaat goed. We hebben constructieve afspraken gemaakt en die worden op dit moment uitgewerkt. Ik merk dat de koepelorganisaties écht goed meewerken om ouders verder te helpen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we als kabinet de private schulden van ouders overnemen. Het voorstel daarvoor gaat binnenkort naar de Tweede Kamer.

Hoe het precies uitgevoerd gaat worden, daar werken we nu aan. Maar ik wil graag dat de ouders een lijst met hun private schulden bij 1 loket kunnen inleveren. Zodat ze niet per schuldeiser zaken moeten regelen.

Pauzeknop

Ik schreef al eerder over de pauzeknop. Die knop houden we een jaar lang ingedrukt. In die tijd moet alles geregeld zijn met de publieke én de private schuldeisers. De uitwerking van de afspraken met de private schuldeisers komt er dus aan. De publieke schuldeisers zijn inmiddels begonnen met het kwijtschelden van schulden.

De compensatie is voor de ouders, en de schulden moeten weg. Anders kunnen ze niet met een schone lei verder.
Handtekening Alexandra

Verder lezen