Ga direct naar de inhoud

Alexandra Schrijft: 'Ouders helpen'

29 oktober 2020 15:10

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen schrijft op deze plek iedere twee weken over haar werk.

Deze blog van Alexandra luisteren: 

De organisatie om ouders te helpen werkt steeds beter. Sinds deze zomer hebben meer dan 300 ouders een betaling gekregen. Dat kan gaan om een eerste betaling of een volledige compensatie. Er zijn ook ouders die gebruik hebben gemaakt van de noodvoorziening.Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Financiën

Gedreven

Na zoveel jaren van intense problemen met de Belastingdienst, hoor ik nu van deze ouders ook blijdschap. Dat ontroert me. Alle ouders die zich bij ons melden, hebben een persoonlijk zaakbehandelaar. Er zijn er 200. De meesten van hen werkten al bij de Belastingdienst voor ze naar Toeslagen kwamen. Ze hebben zich vrijwillig opgegeven om gedupeerde ouders te helpen.

Gedreven collega’s die net als ik er van overtuigd zijn dat we fouten uit het verleden moeten rechtzetten. Overtuigd dat we moeten helpen, en dat betekent dus mét ouders naar de toekomst kijken.

Rust brengen

We maken duidelijk wanneer hun zaak behandeld wordt. Het is teleurstellend als dat pas volgend jaar is. Maar van ouders en persoonlijk zaakbehandelaars hoor ik ook dat zo’n tijdschema rust kan brengen.

Mensen in acute situaties helpen we direct. Als een gezin uit huis gezet dreigt te worden, dan bellen mijn collega’s bijvoorbeeld met de hypotheekverstrekker.  Als de bank hoort dat er binnenkort geld komt van de Belastingdienst/Toeslagen, dan zijn ze vaak bereid om aan een oplossing mee te werken. Ouders kunnen dan blijven wonen waar ze wonen.

Niet alleen banken werken mee, ook zorgverzekeraars, gemeenten en scholen. Als er geen geld is voor een kind om mee te gaan op schoolreisje, kunnen ouders een beroep doen op de noodvoorziening. Dat kan bijvoorbeeld ook bij de aanschaf van schoolboeken.

Hoe verdrietig ook de aanleiding, ik vind dit hoopgevende berichten.

Meer dan recht alleen

Het helpen van ouders gaat verder dan alleen uitrekenen waar ze recht op hebben. Deze week trof mij het verhaal van een ouder die onder bewind staat. Er kwam een eerste betaling, waarbij de bewindvoerder niet alleen naar de schuld keek. Hij besliste dat de ouder een groot deel van het geld zelf kon besteden. Hij ging zelfs mee om spullen te kopen die de ouder eigenlijk al jaren nodig had.

Dit is nog eens ouders helpen. En ouders helpen, dat is ook de reden waarom ik aan dit werk begonnen ben.

Handtekening Alexandra

Verder lezen

Lees ook de vorige Alexandra Schrijft: 'Een afspraak op het gemeentehuis'.