Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Alexandra Schrijft over de planning

5 juli 2021 18:17

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen schrijft op deze plek regelmatig over haar werk. Deze keer over de planning.

Deze blog van Alexandra luisteren:

Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Financiën

De planning

Tot nu toe hebben ruim 42.000 mensen zich gemeld voor de Catshuisregeling. Gedupeerde ouders krijgen met deze regeling €30.000 en hun schulden worden kwijtgescholden. Als gedupeerde ouders recht hebben op meer, dan krijgen ze natuurlijk meer. Dat zoeken we uit via de zogenaamde integrale beoordeling.

Het uitbetalen van de Catshuisregeling loopt op schema. Maar de start van de integrale beoordeling niet.

Als we de termijn van de beoordeling niet halen, lukt het ons om gemiddeld 3,5 maand na het verlopen van de termijn naar de aanvraag te kijken. We sturen de betreffende ouders hierover een brief.

Zorgvuldig

De herstelorganisatie werkt zo zorgvuldig mogelijk en probeert natuurlijk geen fouten te maken. Ze gaan uit van het principe: liever zorgvuldig dan te snel. Ik snap natuurlijk heel goed dat het ook als traag over kan komen bij ouders die soms al langer wachten.

Het aantal mensen dat zich gemeld heeft voor compensatie is hoger dan we verwacht hadden. Iedere week komen daar nog mensen bij.

Tempo maken

Om gedupeerden sneller te helpen, gaan we deze zomer onze manier van werken nog eens goed bekijken. Dat doen we samen met ouders en andere betrokken partijen. Om meer tempo te kunnen maken, nemen we ook extra mensen aan. Ik realiseer me dat een individuele, gedupeerde ouder die wacht op compensatie weinig heeft aan deze woorden.

Iedereen wil zo snel mogelijk recht worden gedaan.

Ik wil ook dat dat gebeurt. Dat willen de medewerkers van de herstelorganisatie ook. En dat willen de leden van de Tweede Kamer ook.

Wanneer bent u aan de beurt?

Ik vind het ook heel belangrijk om ouders duidelijkheid te geven over wanneer hun integrale beoordeling gepland staat.

Het moment van die beoordeling heeft te maken met het moment dat mensen zich aangemeld hebben. Op onze site kunt u hierover meer informatie vinden, op de pagina Planning herstel.

Hierbij gaan we er van uit dat gedupeerden in acute financiële nood zich altijd kunnen melden bij de herstelorganisatie of bij de gemeente waar ze wonen. Voor acute nood, moeten acute oplossingen gevonden worden.

Met de Tweede Kamer sprak ik vorige week over aanvulling van de compensatieregeling voor kinderen en ex-partners. We gaan die regelingen uitwerken en ervoor zorgen dat ze niet leiden tot vertraging van de compensatie.

Iedere gedupeerde moet geholpen worden. Daar werken we aan. Daar blijven we aan werken. Met hart en ziel.

Handtekening Alexandra

Verder lezen

Deel deze pagina