Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Alexandra Schrijft: 'Samen met de gemeente'

19 maart 2021 15:52

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen schrijft op deze plek regelmatig over haar werk. Deze week over de samenwerking met gemeenten.

Deze blog van Alexandra luisteren:

Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van FinanciënHet is 19 maart vandaag. Kort na de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Fijn dat er zo veel mensen, ondanks de moeilijke omstandigheden, zijn gaan stemmen. Wat de uitslag van de verkiezingen voor een nieuw kabinet betekent, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik, tot er een nieuw kabinet is, hard doorwerk aan het herstel van ouders.

Dat doe ik samen met mijn collega’s bij UHT, de herstelorganisatie. Ik werk ook heel goed samen met andere departementen, uitvoeringsorganisaties, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en bijvoorbeeld de private schuldeisers.

Vereniging van Nederlandse gemeenten

De VNG, die vereniging van alle gemeenten in Nederland, heeft een specifieke rol in de samenwerking. Vanwege de wet op de privacy was het eerst onmogelijk om gegevens van ouders met gemeenten te delen. Dat kan nu wel. Het gaat dan om hun naam, BSN, geboortedatum, telefoonnummer en emailadres.

Hierdoor kan de gemeente contact opnemen met gedupeerde ouders en gerichte hulp bieden bij problemen die veroorzaakt zijn door de kinderopvangtoeslag. Het is voor ouders niet verplicht om met de gemeente te praten. Maar ik denk dat het vaak wel heel goed kan helpen.
Ik weet dat er moed voor nodig is om hulp te vragen, maar hoe eerder je schulden aanpakt, hoe sneller je de weg weer terugvindt naar een schuldenvrij leven.

De gemeente kan daarbij hulp bieden en ook op het gebied van huisvesting, inkomen en zorg. Die hulp staat los van de vraag of ouders compensatie krijgen.

Contact met de gemeente

Het kan zijn dat het vertrouwen van ouders in de Belastingdienst zo geschaad is dat ze zich niet willen melden bij de Belastingdienst. Deze ouders kunnen ook eerst contact opnemen met de gemeente.

Bij de gemeente komen ouders in contact met een hulpverlener. Deze hulpverleners bekijken de hulpvragen en maken een start met een ondersteuningsplan voor ouders.

Als de Belastingdienst de compensatie heeft uitbetaald, dan kan het zijn dat nog niet alle problemen zijn opgelost. De hulpverlener houdt dan contact en kan waar nodig ouders doorverwijzen naar instanties die verder kunnen helpen.

Samen werken aan een oplossing

Ik vind het fijn dat we op deze manier met de gemeenten samenwerken. Zo kunnen de gevolgen van de fouten met kinderopvangtoeslag samen worden opgelost.

Daarbij heb ik maar één doel: ouders moet recht worden gedaan. Daar werken we keihard aan, ook nu er een nieuwe regering wordt geformeerd. En dat blijven we natuurlijk doen als er binnenkort of straks ook echt een nieuwe regering is.

Handtekening Alexandra

Verder lezen