Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Alexandra Schrijft: 'Samenwerken'

26 mei 2021 09:09

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen schrijft op deze plek regelmatig over haar werk. Deze keer over de samenwerking met gemeenten en deurwaarders om schulden van gedupeerde ouders op te lossen.

Deze blog van Alexandra luisteren:

Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van FinanciënWebinar over schulden

Afgelopen woensdag was er een webinar voor ouders. Deze keer ging het speciaal over schulden. Het thema van dit webinar komt ook vaak terug bij de persoonlijke gesprekken die ik wekelijks voer met ouders.

We streven er naar dat de €30.000 van de Catshuisregeling voor de ouders zelf is en dus niet naar eventuele schuldenaflossing gaat. Daar hebben we met de publieke schuldeisers al duidelijke afspraken over gemaakt. De schulden bij bijvoorbeeld de Belastingdienst zelf, gemeenten, en ook met andere overheden worden kwijtgescholden.

Afspraken met private schuldeisers

Met de private schuldeisers heb ik deze week afspraken gemaakt. Ons uitgangspunt is dat mensen met een schone lei verder kunnen. Eind juni zetten we de afspraken op papier. En na de zomer, als we het hebben besproken met de Eerste en Tweede Kamer, kan het in werking treden.

Deurwaarders

We voerden met veel organisaties gesprekken, zoals met de gerechtsdeurwaarders. Zij maken duidelijk dat ze er alles aan willen doen om te helpen om de schuldenproblemen van ouders samen met ons op te lossen. In het webinar sprak Michael Brouwer, hij is van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders en zelf deurwaarder in Leeuwarden. Volgens Brouwer gaat de samenwerking met Toeslagen goed.

Een nare fout

Toch gebeurde er vorige week iets heel erg vervelends. Er waren brieven verstuurd aan ouders die de Catshuisregeling krijgen of op een andere manier al gecompenseerd zijn. In de brief stond dat ze toch hun schulden moesten gaan aflossen. Dat was een nare fout. Ouders hebben ons op deze fout gewezen. Ik doe ook vooral een oproep aan alle ouders: als u het idee hebt dat er iets niet klopt, meldt het dan. Dat kan bijvoorbeeld bij ons, de Herstelorganisatie van Toeslagen. Maar ook bij gemeenten of in het geval van schulden bij deurwaarders.

De problemen als gevolg van de foute brieven worden nu opgelost. Dat gaat in goede samenwerking tussen de deurwaarders en Toeslagen.
Michael Brouwer had in het webinar ook een boodschap voor mensen die niet in aanmerking komen voor de €30.000. Hij benadrukte dat je dan nog steeds schulden kunt hebben. Hij roept deze mensen dan ook op om contact op te nemen met de deurwaarder. Er kan altijd gekeken worden of ze een betalingsregeling kunnen krijgen.

Hulp van de gemeente

Hij verwees ook naar de gemeente, die kan helpen. Froukje de Jonge bijvoorbeeld. Zij is wethouder in Almere. In haar gemeente wonen 1730 ouders die mogelijk gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag. De Jonge en haar collega’s proberen met hen allemaal in contact te komen. Gedupeerde ouders kunnen zelf bellen, maar als dat niet gebeurt, worden ze gebeld. De helft van de mensen met wie ze contact hebben, wil graag hulp. Het merendeel van deze ouders heeft problematische schulden.

Gemeentes in Nederland zijn verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening. In de gesprekken die de ambtenaren in Almere voeren, proberen ze zo snel mogelijk in kaart te brengen wat de schulden van ouders zijn. Ik vind het bemoedigend te horen dat alleen al dat eerste contact, ouders al vaak op weg helpt. De Jonge vertelde ook over de goede samenwerking met Toeslagen en ook met deurwaarders. “Wij van de gemeente staan naast u,” zei ze tegen de ouders in het webinar.

Woorden waar ik me graag bij aansluit.
Handtekening Alexandra

Verder lezen