Ga direct naar de inhoud

Alexandra Schrijft: 'Tot ziens'

Publicatiedatum 08-01-2022, 8:55 | Laatste update 15-04-2022, 15:13

Meer dan een jaar schreef Alexandra van Huffelen op deze plek regelmatig over haar werk als staatssecretaris. Dit is haar laatste column.

Deze blog van Alexandra luisteren:


Vanaf maandag 10 januari is er officieel een nieuw kabinet. Vanaf dat moment is Aukje de Vries de nieuwe staatssecretaris voor Toeslagen en Douane en ga ik naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ik word daar staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

Natuurlijk heb ik enorm veel zin in mijn nieuwe werk. Tegelijkertijd kost het me ook moeite om het werk voor de gedupeerden van de problemen met toeslagen los te laten. Het contact met ouders is voor mij enorm intens geweest.

Ik vond het zeer eervol om de afgelopen 2 jaar aan oplossingen voor gedupeerden te werken. Ik heb het met hart en ziel gedaan.

Dit is de laatste keer dat ik daarover op deze plek schrijf: het is nu aan de nieuwe staatssecretaris Aukje de Vries. Ik ken haar als een zeer ervaren, gedegen en empathisch Kamerlid. Aan haar geef ik het werk vol vertrouwen over.

Niet alle problemen zijn opgelost. Nog niet alle ouders zijn geholpen. Daar hebben we in de afgelopen twee jaar wel enorm hard aan gewerkt. Ik realiseer me dat deze boodschap voor ouders die nog niet geholpen zijn totaal anders overkomt dan bij ouders die al wel geholpen zijn.

Toch denk ik dat we op de goede weg zijn. Ik ben trots op het werk dat gedaan is.

Bij afscheid nemen, hoort een beetje mijmeren. Als ik zit te bladeren, of beter als ik aan het scrollen ben door de columns van de afgelopen twee jaar, zie ik dat er heel veel gebeurd is. Kleine stapjes soms, maar vaak ook hele grote stappen. December 2020 was zo’n grote stap. Toen hebben we in het Catshuis besloten om alle gedupeerde ouders €30.000 te geven.

Ik lees ook over de afspraken die we hebben gemaakt met heel veel verschillende organisaties. Deze afspraken zijn cruciaal voor de gedupeerden. Zonder de hulp van gemeenten, schuldhulpverleners, Sociale Banken Nederland en zoveel anderen kan er geen sprake zijn van herstel.

In de columns lees ik ook de moeite die ik had en nog steeds heb om te schrijven over de inhoud van mijn gesprekken met ouders. Ik vind het niet netjes om uit deze vertrouwelijke gesprekken te citeren. Ik kan wel zeggen dat ik zonder deze gesprekken dit werk niet had kunnen doen. Ik dank alle ouders daarvoor. Zij hebben mij in vertrouwen genomen. Zij hebben mij hun verhaal verteld. Hun verhaal over het onrecht dat hen is aangedaan.

Ik wens Aukje de Vries heel veel succes om dat onrecht zo goed als mogelijk ongedaan te maken.
Handtekening Alexandra

Verder lezen

Alexandra van Huffelen: Lieve ouders, jongeren en kinderen! Ik ga jullie missen. Het was een grote eer voor jullie te werken. Ik bewonder jullie veerkracht, optimisme en kritisch vermogen. Ik wens jullie het allerbeste. En hoop dat ieder van jullie deze nare periode kan afsluiten, om met vertrouwen vorm te kunnen geven aan de toekomst. Ik ben trots op de inzet van UHT, gemeenten en andere betrokkenen. En op dat wat er voor velen al is gedaan. Ik neem afscheid in het vertrouwen dat mijn opvolger, staatssecretaris Aukje de Vries, met volle kracht verder gaat met alles wat er nog gedaan moet worden. Alexandra.

Afscheid van Alexandra van Huffelen zoals geplaatst op haar twitteraccount.

 

Deel deze pagina