Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Toeslagen Herstel

Belastingdienst Toeslagen start campagne kinderopvangtoeslag: Verandert er iets? Geef het meteen door

17 september 2020 17:09

De scholen in Nederland zijn weer begonnen. Voor ouders is dit één van de momenten in het jaar om hun gegevens voor de kinderopvangtoeslag te checken en te wijzigen. Dit kan via Mijn toeslagen of de app Kinderopvangtoeslag. Want veranderingen in de situatie van de ouders hebben invloed op de hoogte van de maandelijkse toeslag. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen in het aantal opvanguren of het inkomen. Om ouders te helpen om hun gegevens regelmatig te checken en als het nodig is te wijzigen, start Belastingdienst/Toeslagen een campagne.

In Nederland krijgen ongeveer 650.000 huishoudens kinderopvangtoeslag. Het bedrag dat ouders maandelijks ontvangen, is een voorschot en hangt af van de situatie van de ouder(s). Verandert hier iets in? Dan kan dat invloed hebben op de hoogte van de toeslag.

Veranderingen doorgeven

Ouders met jonge kinderen hebben een druk leven waarin regelmatig iets verandert. Ze krijgen bijvoorbeeld een nieuwe baan, gaan meer of minder werken of krijgen een salarisverhoging. Soms is er in periodes meer of minder opvang nodig of wordt de kinderopvang misschien helemaal stop gezet. Wanneer ouders veranderingen niet doorgeven aan Belastingdienst/Toeslagen, ontvangen zij maandelijks te veel of te weinig kinderopvangtoeslag. Omdat na afloop van het jaar wordt berekend op hoeveel toeslag de ouder daadwerkelijk recht had, kan dit bedrag oplopen.

Gegevens checken en wijzigen

Ouders kunnen hun gegevens checken en wijzigen via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag. Deze app bestaat sinds begin juli. Hiermee kunnen ouders makkelijker hun gegevens nakijken, maar ook wijzigingen zo snel mogelijk doorgeven. Daarnaast krijg je via de app een seintje van Belastingdienst/Toeslagen om je gegevens na te kijken als je iets wijzigt. Bijvoorbeeld als het aantal uren van de opvang of het inkomen verandert.

Verder lezen