Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Brief met informatie over schulden

11 mei 2021 10:38

De komende weken krijgen de ouders die minimaal €30.000 hebben gekregen een brief. Deze brief geeft informatie over schulden en de ‘pauzeknop’ (het moratorium).

Ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag hebben een zware tijd gehad. En vaak zitten deze ouders er nog middenin vanwege mogelijke schulden. In de brief die gedupeerde ouders krijgen, geven we informatie over hoe schulden voor hen worden gepauzeerd.

Schulden

Er zijn 2 soorten schulden: publieke schulden en private schulden.

  • Publieke schulden zijn schulden bij de overheid. Dus bij ons, maar ook bijvoorbeeld bij UWV, gemeenten, CJIB, CAK, DUO en de Sociale Verzekeringsbank.
  • Daarnaast zijn er private schulden. Dat zijn bijvoorbeeld schulden aan bedrijven. Zoals NS, zorgverzekeraars of online winkels.

Het pauzeren van schulden

De meeste publieke schulden zijn al gepauzeerd en worden later dit jaar kwijtgescholden. Dit geldt ook voor schulden van de huidige toeslagpartner. Ouders krijgen hierover bericht van deze organisaties.

De pauzeknop is er ook voor private schulden. Deze voorkomt dat schuldeisers beslag kunnen leggen. Of een beslag kunnen uitvoeren. Dit geldt ook voor schulden van de huidige toeslagpartner.

De pauzeknop geldt voor schulden die er vóór ingang van de pauzeknop zijn ontstaan. Voor ouders die zich voor 12 februari hebben gemeld is dit 12 februari 2021. Maar alleen voor schulden die komen door een betalingsachterstand.

Een speciale code voor schuldeisers

Private schuldeisers weten vaak niet welke ouders gedupeerd zijn. Daarom staat er in de brief een code die aan schuldeisers gegeven kan worden. Hiermee kan de schuldeiser zelf controleren of een ouder gedupeerd is. Dat kan via de website Over de Belastingdienst.

Zijn alle schulden kwijtgescholden of afbetaald? Dan moet de schuldeiser de BKR-registratie weghalen. Is dat niet gebeurd? Dan kan de schuldeiser met deze code de registratie alsnog weghalen.

Ouders in een Wsnp of Msnp-traject krijgen een aparte brief. Voor deze ouders gaan wij de schulden betalen.

Voorbeelden

Voorbeeld 1
De maandelijkse betaling van uw hypotheek valt níet onder de pauzeknop
U moet die dus gewoon blijven betalen. Kon u vóór de ingang van de pauzeknop uw hypotheek niet meer betalen? En hebt u daardoor een achterstand? Dan geldt de pauzeknop alleen voor de schuld die daardoor is ontstaan. U moet de normale maandelijkse bedragen blijven betalen.
Voorbeeld 2
Financiële afspraken of leningen zonder betalingsachterstand vallen niet onder de pauzeknop
Hebt u iets gekocht op afbetaling? Bijvoorbeeld een auto of een tv? Of hebt u een sportschoolabonnement? U moet de maandelijkse bedragen blijven betalen.
Voorbeeld 3
U kunt in juni de huur niet betalen
U loopt daarom een betalingsachterstand op. Daarvoor krijgt u een herinnering. Deze achterstand valt niet onder de pauzeknop. Want de achterstand is na ingang van de pauzeknop ontstaan. U moet deze achterstand betalen.

Verder lezen