Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Brief naar 4.000 aanmelders: Geen reden voor €30.000

6 april 2021 10:59

Deze week ontvangt een eerste groep aanmelders een brief dat we nu geen reden zien om hen op basis van de Catshuisregeling €30.000 te betalen. De brief is geen definitief besluit. Dat volgt pas nadat we samen met de ouder uitgebreid hebben gekeken naar hun persoonlijke situatie. In de loop van april krijgen meer aanmelders deze brief.

Iedereen die zich heeft aangemeld voor een herbeoordeling, krijgt eerst een lichte toets. Wij kijken dan bijvoorbeeld of de ouder onterecht kinderopvangtoeslag moest terugbetalen. Of dat de kinderopvangtoeslag onterecht is stopgezet. Bij een aantal ouders zien we na de lichte toets geen reden voor de €30.000. Dat komt onder meer omdat deze ouders geen kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd of omdat mensen geen kinderen hadden.

Bij andere ouders blijkt dat er een goede reden was dat ze kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Bijvoorbeeld omdat ze in een jaar meer verdiend hadden dan opgegeven. Of omdat ze minder uren kinderopvangtoeslag afnamen. Deze ouders moesten het bedrag dat ze hierdoor teveel ontvingen, terecht terugbetalen.

Wie zich voor 15 februari bij ons heeft aangemeld, maar bij wie we geen reden vinden om €30.000 te betalen, krijgt hierover in de loop van april een brief.

Staatssecretaris van Huffelen over de brief

Geen definitief besluit

In de brief staat hoe het gaat met de aanmelding. (Er zit een voorbeeld van de brief als bijlage bij dit bericht.) De brief is geen afwijzing van de herbeoordeling. Wij willen graag nog samen met de ouder heel goed naar hun situatie kijken. We nemen daarover na 1 mei contact op. Pas als we de ouder hebben gesproken sturen wij een officieel besluit.

Bezwaar maken

Is ons officiële besluit negatief? Dan kan de ouder bezwaar maken tegen dat besluit. Wie hulp wenst bij het bezwaar kan gratis hulp krijgen van een advocaat uit de juridische regeling. Op dit moment is dat nog niet nodig. De herbeoordeling is nog niet klaar.

Zijn er schulden?

Voor private schulden geldt dat de pauzeknop loopt tot 1 mei. Voor ouders en (toeslag)partners die deze brief krijgen, vervalt op dat moment de pauzeknop. Dat betekent dat vanaf 2 mei private schuldeisers mogelijk de invordering van private schulden weer opstarten. Met publieke schuldeisers hebben we afgesproken dat ouders voorlopig de schulden van voor 31 december 2020 nog niet hoeven te betalen.

Ouders die hulp nodig hebben met hun financiële problemen kunnen altijd contact opnemen met hun gemeente.

Wat is de planning?

We behandelen iedereen in volgorde van aanmelding. In de loop van juni plaatsen we een planning op deze website. Daarin staat wanneer wij iedereen verwachten te behandelen.

Verder lezen

Deel deze pagina