Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Brief over start kwijtschelding publieke schulden

3 juni 2021 17:32

In juni start het kwijtschelden van de eerste publieke schulden. Ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag krijgen vanaf vandaag een brief (pdf) over hoe publieke organisaties deze schulden kwijtschelden. Onder publieke organisaties vallen overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst, Toeslagen, gemeenten, CJIB, DUO, UWV en CAK.

Publieke organisaties beginnen met kwijtschelden

De volgende organisaties beginnen in juni met kwijtschelden:

  • Toeslagen
  • de Belastingdienst
  • Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)
  • Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO)

Begin juli volgen DUO, UWV, SVB, CAK, Gemeenten en Waterschappen.

Publieke organisaties sturen zelf een brief over de kwijtschelding

De organisaties sturen zelf een brief zodra ze uw schuld hebben kwijtgescholden. Ze sturen deze brieven vanaf nu tot eind september. U krijgt over de schulden bij deze organisaties dus geen brief van ons. Wanneer u een brief krijgt weten we daarom ook niet precies. De brieven worden ook niet tegelijk gestuurd. Het kan dus zijn dat iemand anders eerder een brief krijgt dan u. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. U krijgt vanzelf een brief.

Wat te doen met afbetaalde publieke schulden?

Hebt u in 2019 of 2020 al een compensatiebedrag van ons gekregen en met dit bedrag publieke schulden afgelost? Dan horen wij dat graag. Het is de bedoeling dat ouders een nieuwe start kunnen maken met het compensatiebedrag. We gaan daarom in dat geval samen met u kijken of we de al betaalde schuld kunnen vergoeden.

Verzending brief over kwijtschelding publieke schulden

Onze brief over kwijtschelding van publieke schulden, versturen we op verschillende momenten:

  • 5 juni: gedupeerde ouders die al een brief over de pauzeknop hebben gekregen.
  • 15/16 juni: gedupeerde ouders die tussen 7 en 25 mei minimaal €30.000 hebben ontvangen en nog geen brief over de pauzeknop hebben gekregen. Zij krijgen eerst de brief over de pauzeknop en daarna de brief over het kwijtschelden van publieke schulden.
  • 21/22 juli: gedupeerde ouders die tussen 26 mei en 30 juni minimaal €30.000 krijgen en nog geen brief over de pauzeknop hebben gehad. Zij krijgen eerst de brief over de pauzeknop en daarna de brief over het kwijtschelden van publieke schulden.

Bekijk de Brief over kwijtschelding publieke schulden (pdf)