Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Catshuisregeling Kinderopvangtoeslag

In december 2020 heeft het kabinet besloten om gedupeerde ouders sneller en ruimer te compenseren. Eén van de afspraken is dat alle gedupeerde ouders zo snel mogelijk €30.000 krijgen. Daarmee verwachten we ruim de helft van de gedupeerde ouders voldoende te helpen. Ouders die recht hebben op een hoger bedrag krijgen dat na een integrale behandeling alsnog. Ook nu het kabinet gevallen is gaat het herstel gewoon door.

Vragen over de Catshuisregeling Kinderopvangtoeslag

Wij krijgen veel vragen over deze regeling. Hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen.

Uitbetaling €30.000 in het kort (video)

Doelgroepen van de Catshuisregeling

Wie komen in aanmerking voor €30.000? Hieronder vertellen wij wie wel en wie niet in aanmerking komen.
Staat uw situatie er niet bij, of twijfelt u? Bel dan met ons Serviceteam en meld u tóch aan. Wij doen na uw aanmelding een lichte toets om te kijken of u bij de doelgroep hoort.

Hoe werkt het?


U meldt zich aan bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Wat gebeurt er daarna? Wanneer krijgt u de €30.000, en hoe gaat het verder als u recht hebt op meer geld?

Stap 1: Ik meld me bij de Herstelorganisatie Toeslagen; Stap 2: Er wordt een lichte toets gedaan; Stap 3: Ik kom in aanmerking en word vooraf gebeld; Stap 4: Ik ontvang een brief dat €30.000 uitbetaald wordt; Stap 5: Ik krijg €30.000 uitbetaald; Stap 6: Integrale behandeling; Stap 7: Besluit

*stappen 4 en 5 in bovenstaande afbeelding kunnen soms omgedraaid zijn.

Ik heb recht op meer/minder geld

Met €30.000 verwacht het kabinet ongeveer de helft van alle gedupeerden voldoende te compenseren. Soms zelfs ruim voldoende. Maar sommige ouders hebben recht op meer geld. Wat gebeurt er voor hen?

Verrekeningen en schulden

Sommige ouders vragen zich af of bedragen die zij eerder al hebben gekregen, verrekend worden met de €30.000. Of dat dit bedrag verrekend wordt met openstaande schulden bij de Belastingdienst. Hieronder zetten wij deze zaken op een rij.

De Belastingdienst en Toeslagen gaan schulden van gedupeerde ouders kwijtschelden. Andere grote publieke schuldeisers doen dat ook. Meer hierover leest u op de pagina Verder zonder schulden.

Kinderen

In het Catshuis is gesproken over compensatie voor de kinderen van gedupeerde ouders. Aan deze regeling wordt op dit moment nog hard gewerkt. Zo kijken we naar een hulplijn, een online community en financiële compensatie (hiervoor is € 200 miljoen gereserveerd). Het uitwerken van deze regeling kost tijd om dat zorgvuldig te doen. We praten hierover ook met het Kindpanel. Zodra wij meer informatie hebben publiceren wij die op deze website.

Hulp van andere organisaties

Ook andere organisaties kunnen u helpen. Bijvoorbeeld Slachtofferhulp, of uw gemeente. De afspraken in het Catshuis veranderen daar niets aan.