Ga direct naar de inhoud

Commissie Werkelijke Schade

25 september 2020 09:19

Als u onterecht kinderopvangtoeslag moest terugbetalen, krijgt u van de Belastingdienst een vergoeding. Maar is dat ook uw ‘werkelijke schade’? Misschien hebt u ook andere of meer schade opgelopen nadat u moest terugbetalen. Voor dit soort materiële en immateriële schade is de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Deze commissie is ingesteld door de staatssecretaris en is onafhankelijk van de Belastingdienst.

Actueel

Gevolgen van de Catshuis afspraken van 22 december

Op 22 december 2020 heeft het kabinet besloten om gedupeerde ouders sneller en ruimhartiger te compenseren. Eén van de beslissingen is om gedupeerde ouders op korte termijn €30.000 uit te betalen. Ook komt er een regeling speciaal voor kinderen van gedupeerde ouders.

De CWS werkt op dit moment uit wat dat precies betekent voor haar werk. En voor de ouders die al een verzoek hebben ingediend of dat nog gaan doen. Zodra hierover meer bekend is informeren wij u op onze website. Wij adviseren u daarom om onze website goed in de gaten te houden.

Juridische bijstand voor gedupeerde ouders

Er wordt gewerkt aan een regeling om gedupeerde ouders gratis onafhankelijke juridische ondersteuning te geven bij het hersteltraject Kinderopvangtoeslag. In februari wordt meer duidelijk over de inhoud van deze regeling en hoe en waar ouders zich kunnen aanmelden. Lees meer.

Wat is werkelijke schade?

Bij schade die in totaal hoger is dan het bedrag dat in uw definitieve beschikking staat, kunt u denken aan schadeposten zoals:

  • kosten voor hulp en bijstand aan uw gezin
  • kosten voor psychische hulp
  • vermogensschade
  • inkomensschade

En niet alle schade is makkelijk in cijfers uit te drukken, zoals emotionele schade voor u en uw gezin. Ook dáár kan een vergoeding tegenover staan.

Hoe bewijst u werkelijke schade?

De Commissie Werkelijke Schade (CWS) kan kijken of u recht hebt op een aanvullende schadevergoeding naast de vergoeding die u al hebt ontvangen. Daarvoor hoeft u niet alles te kunnen bewijzen. U dient aannemelijk te maken dat de schade en de hoogte van de schade door de affaire met de kinderopvangtoeslag is veroorzaakt. Als dat voor de commissie duidelijk is, adviseert ze de Belastingdienst de schade te vergoeden.

Brieven, documenten en nota’s die u al eerder naar de Belastingdienst hebt gestuurd, zitten al in uw dossier. Die hoeft u dus niet opnieuw op te sturen.

Hoe werkt het?

 

Vergelijking per onderdeel

De Commissie Werkelijke Schade vergelijkt uw werkelijke schade per onderdeel met de bedragen die in uw beschikking staan. Hoe dat werkt, leggen we uit in dit voorbeeld.

Voorbeeld
"De Belastingdienst heeft u € 5.000 compensatie voor materiële schade gegeven. Maar u vindt dat uw werkelijke materiële schade € 8.000 is. U kunt dat ook aantonen. Dan kunt u ons vragen daarover te oordelen. Zijn we het met u eens? Dan oordelen wij dat u € 3.000 extra compensatie moet krijgen." 

Let op!

  • Was uw werkelijke materiële schade lager dan € 5.000? Dan heeft het geen zin ons te vragen daar nog eens naar te kijken. Want u hebt al € 5.000 compensatie gekregen.
  • Wij bekijken de schade per onderdeel. Hebt u bijvoorbeeld veel immateriële schade geleden? Dan heeft dat geen invloed op ons oordeel over uw materiële schade. En andersom.

Veelgestelde vragen over de Commissie Werkelijke Schade

Leden van de commissie

De leden van de Commissie Werkelijke Schade zijn ingesteld vanwege hun ervaringen in rechtspraak, rechtswetenschap, bestuur en maatschappij. Ze zijn oprecht betrokken bij een goede afhandeling van de problemen met de kinderopvangtoeslag. Als leden van de commissie hopen zij de schade en pijn van deze affaire zo veel mogelijk te verzachten.

De leden van de Commissie Werkelijke Schade zijn onafhankelijk. Dit betekent:

  • Ze hebben nooit gewerkt bij Belastingdienst/Toeslagen.
  • Ze zijn nooit betrokken geweest bij de regelingen en uitvoering van de kinderopvangtoeslag.
  • Ze hebben geen belang bij de hoogte van de schadevergoedingen.

Het enige belang van de commissie is dat gedupeerde ouders de vergoeding krijgen waar ze recht op hebben.

Lees meer over de leden van de Commissie Werkelijke Schade.

Interview met Quirine Eijkman, lid van de Commissie Werkelijke Schade

Contact

Kinderopvangtoeslag CWS
Antwoordnummer 51259
3501 WB Utrecht

E-mail: contact@schadedoortoeslagen.nl

Mogelijke ontwikkelingen

De Commissie Werkelijke Schade beoordeelt op dit moment alleen verzoeken van ouders die al een definitieve beschikking van de Belastingdienst hebben gekregen. In de toekomst gaat de commissie misschien ook andere verzoeken beoordelen. De regering heeft daarover nog geen besluit genomen. Zodra hierover meer bekend is, melden wij dat op deze website.