Ga direct naar de inhoud

Commissie Werkelijke Schade

25 september 2020 09:19

Als u onterecht kinderopvangtoeslag moest terugbetalen, krijgt u van de Belastingdienst een vergoeding. Maar is dat ook uw ‘werkelijke schade’? Misschien hebt u ook andere of meer schade opgelopen nadat u moest terugbetalen. Voor dit soort materiële en immateriële schade is de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Deze commissie is ingesteld door de staatssecretaris en is onafhankelijk van de Belastingdienst.

Actueel

Naar de Commissie Werkelijke Schade na de uitbetaling van €30.000?

Op 22 december 2020 heeft het kabinet besloten om gedupeerde ouders  op korte termijn €30.000 uit te betalen. Hebt u deze €30.000 gekregen, maar vindt u dat u meer schade hebt? Dan kunt u niet meteen naar de Commissie Werkelijke Schade.

Eerst gaat de herstelorganisatie Toeslagen uw situatie namelijk nog "integraal beoordelen". Dat betekent dat heel precies wordt uitgezocht op welk bedrag u recht hebt. Is dat bedrag hoger dan €30.000, dan krijgt u dat ook. Vindt u daarna dat ook dat bedrag uw schade niet helemaal compenseert? Dan kunt u een aanvraag bij ons indienen. U hebt dus een integrale beoordeling ("een definitieve beschikking") nodig om een aanvraag voor werkelijke schade in te kunnen dienen.

Juridische bijstand voor gedupeerde ouders

Er is een nieuwe regeling om gedupeerde ouders gratis onafhankelijke juridische ondersteuning te geven bij het hersteltraject Kinderopvangtoeslag. Lees meer over deze regeling.

 

Wat is werkelijke schade?

Bij schade die in totaal hoger is dan het bedrag dat in uw definitieve beschikking staat, kunt u denken aan bijvoorbeeld:

  • kosten voor hulp en bijstand aan uw gezin
  • kosten voor psychische hulp
  • vermogensschade
  • inkomensschade

Niet alle schade is makkelijk in cijfers uit te drukken. Zoals emotionele schade voor u en uw gezin. Ook dáár kan een vergoeding tegenover staan.

Hoe bewijst u werkelijke schade?

De Commissie Werkelijke Schade (CWS) kan kijken of u recht hebt op een aanvullende schadevergoeding naast de vergoeding die u al hebt gekregen. Daarvoor hoeft u niet alles te kunnen bewijzen. U moet wel aannemelijk maken dat de schade door de problemen met de kinderopvangtoeslag is veroorzaakt. Als dat voor de commissie duidelijk is, adviseert ze de Belastingdienst de schade te vergoeden.

Brieven, documenten en nota’s die u al eerder naar de Belastingdienst hebt gestuurd, zitten al in uw dossier. Die hoeft u dus niet opnieuw op te sturen.

Hoe werkt het?

Het proces in beeld (video)

 

Stappenplan

Vergelijking per onderdeel

De Commissie Werkelijke Schade vergelijkt uw werkelijke schade per onderdeel met de bedragen die in uw beschikking staan. Hoe dat werkt, leggen we uit in dit voorbeeld.

Voorbeeld
"De Belastingdienst heeft u € 5.000 compensatie voor materiële schade gegeven. Maar u vindt dat uw werkelijke materiële schade € 8.000 is. U kunt dat ook aantonen. Dan kunt u ons vragen daarover te oordelen. Zijn we het met u eens? Dan oordelen wij dat u € 3.000 extra compensatie moet krijgen." 

Let op!

  • Was uw werkelijke materiële schade lager dan € 5.000? Dan heeft het geen zin ons te vragen daar nog eens naar te kijken. Want u hebt al € 5.000 compensatie gekregen.
  • Wij bekijken de schade per onderdeel. Hebt u bijvoorbeeld veel immateriële schade geleden? Dan heeft dat geen invloed op ons oordeel over uw materiële schade. En andersom.

Veelgestelde vragen over de Commissie Werkelijke Schade

Leden van de commissie

De leden van de Commissie Werkelijke Schade zijn ingesteld vanwege hun ervaringen in rechtspraak, rechtswetenschap, bestuur en maatschappij. Ze zijn oprecht betrokken bij een goede afhandeling van de problemen met de kinderopvangtoeslag. Als leden van de commissie hopen zij de schade en pijn van deze affaire zo veel mogelijk te verzachten.

De leden van de Commissie Werkelijke Schade zijn onafhankelijk. Dit betekent:

  • Ze hebben nooit gewerkt bij Belastingdienst/Toeslagen.
  • Ze zijn nooit betrokken geweest bij de regelingen en uitvoering van de kinderopvangtoeslag.
  • Ze hebben geen belang bij de hoogte van de schadevergoedingen.

Het enige belang van de commissie is dat gedupeerde ouders de vergoeding krijgen waar ze recht op hebben.

Lees meer over de leden van de Commissie Werkelijke Schade.

Interview met Quirine Eijkman, lid van de Commissie Werkelijke Schade

Contact

Kinderopvangtoeslag CWS
Antwoordnummer 51259
3501 WB Utrecht

E-mail: contact@schadedoortoeslagen.nl

Voor de pers

Steffart Buijs, woordvoerder Commissie Werkelijke Schade
Telefoon: 06 4616 3823
E-mail: schadedoortoeslagen@leenecommunicatie.nl

Mogelijke ontwikkelingen

De Commissie Werkelijke Schade beoordeelt op dit moment alleen verzoeken van ouders die al een definitieve beschikking van de Belastingdienst hebben gekregen. In de toekomst gaat de commissie misschien ook andere verzoeken beoordelen. De regering heeft daarover nog geen besluit genomen. Zodra hierover meer bekend is, melden wij dat op deze website.