Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Aanmelden bij de Commissie Werkelijke Schade

U kunt naar de Commissie Werkelijke Schade wanneer u een integrale beoordeling hebt gehad. Bij een integrale beoordeling wordt uitgezocht op welk bedrag u recht hebt. Vindt u dat dit bedrag uw schade niet helemaal compenseert? Dan kunt u terecht bij de Commissie Werkelijke Schade.

Werkelijke schade

Wanneer uw schade hoger is dan de €30.000 die u via de Catshuisregeling hebt ontvangen, en hoger dan het bedrag dat in uw definitieve beschikking staat, kunt u naar de commissie.

Niet alle schade is makkelijk in cijfers uit te drukken. Zoals emotionele schade voor u en uw gezin. Ook dáár kan een vergoeding tegenover staan.

U heeft bijvoorbeeld nog schade zoals:

  • kosten voor hulp en bijstand aan uw gezin
  • kosten voor psychische hulp
  • vermogensschade
  • inkomensschade

Ook kosten die veroorzaakt zijn door schulden, zoals rente en incassokosten, kunnen als schade worden aangemerkt. De schulden zelf kunnen niet als schade worden aangemerkt. De UHT kan u helpen bij schulden, ga hiervoor naar Ik heb schulden, wat nu?.

Hoe bewijst u werkelijke schade?

De Commissie Werkelijke Schade kijkt of u recht hebt op een aanvullende schadevergoeding naast de vergoeding die u al hebt gekregen. Daarvoor hoeft u niet alles te kunnen bewijzen. U moet wel aannemelijk maken dat de schade door de problemen met de kinderopvangtoeslag is veroorzaakt. Als dat voor de commissie duidelijk is, adviseert ze de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) de schade te vergoeden.

Brieven, documenten en nota’s die u al eerder naar de UHT hebt gestuurd, zitten al in uw dossier. Die hoeft u dus niet opnieuw op te sturen.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Als u een integrale beoordeling hebt gehad van de UHT en u vindt dat u recht hebt op meer, dan kunt u zich melden bij de Commissie Werkelijke Schade. Vul hiervoor het verzoekformulier voor de Commissie Werkelijke Schade in. Bekijk ook het stappenplan om te zien hoe de aanvraag verloopt. Een juridisch adviseur kan u helpen met invullen.

Welke informatie moet ik allemaal opsturen?

U hoeft niet alle schade te bewijzen met bonnetjes en papieren. Wel moet het voor de commissie aannemelijk zijn dat de schade is veroorzaakt door de onterechte terugvordering en/of stopzetting van de kinderopvangtoeslag. Het is daarom belangrijk dat u uw situatie zo goed mogelijk uitlegt in het verzoekformulier. Op het formulier kunt u ook aangeven of u een hoorgesprek wilt om uw situatie toe te lichten. Brieven, documenten en nota’s die u al eerder naar de UHT hebt gestuurd, zitten al in uw dossier. Die hoeft u dus niet opnieuw op te sturen.

Juridische bijstand voor gedupeerde ouders

Er is een nieuwe regeling om gedupeerde ouders gratis onafhankelijke juridische ondersteuning te geven bij het hersteltraject Kinderopvangtoeslag. Lees meer over deze regeling.

Deel deze pagina