Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Feiten en cijfers herstel Kinderopvangtoeslag

Op deze pagina vindt u actuele cijfers over het herstel van de problemen met de kinderopvangtoeslag. Deze cijfers geven inzicht in de recente ontwikkelingen. We verversen dit overzicht regelmatig. Onderstaande cijfers zijn gemeten in de week van 17 november 2021.

Aantal ouders dat zich heeft aangemeld voor herbeoordeling

Na een stevige stijging van het aantal aanmeldingen in het begin van het jaar (2021) blijft het aantal aanmeldingen elke maand nog licht stijgen. In november meldden zich tot nu toe ruim 500 ouders voor een herbeoordeling van hun situatie met de kinderopvangtoeslag.

Aantal uitbetalingen na lichte toets (Catshuisregeling)

Het aantal ouders dat na een lichte toets €30.000 heeft ontvangen. De uitbetaling van de regeling gebeurt eens per 2 weken volgens planning.

Lichte toets

Van alle ouders die zich hebben aangemeld hebben 39.153 een lichte toets gekregen. Dat is 80% van het totaal. Er zijn deze week 461 lichte toetsen afgerond.

  Krijgt €30.000

  Na de lichte toets komen 22.829 ouders in aanmerking voor €30.000. Dat is ruim 58% van alle ouders van wie de lichte toets is afgerond. Deze week hadden 326 getoetste ouders recht op €30.000.
   €30.000 uitbetaald

   Van ouders die in aanmerking komen voor €30.000 zijn 18.999 ouders inmiddels uitbetaald. Dat is 83% van alle positieve lichte toetsen. Nog niet uitbetaalde ouders hebben we (nog) niet kunnen bereiken of geven zelf aan nog even te willen wachten. Deze week zijn er 170 ouders uitbetaald.


    Aantal integrale beoordelingen

    Na de lichte toets krijgen ouders een integrale beoordeling. Hierna weten ouders waar ze echt recht op hebben. Nu de Catshuisregeling grotendeels is afgehandeld, en we meer mensen hebben aangenomen, verwachten we de komende tijd aanzienlijk meer ouders integraal te kunnen beoordelen.
    “Wanneer het herstelproces rond is? Als wij zoveel mogelijk belemmeringen voor ouders hebben weggenomen. Zo krijgen ze een nieuwe start. Maar dat gaat niet snel. Herstellen heeft tijd nodig" (gemeente Zaanstad)

    Integrale beoordelingen

    De integrale beoordeling wordt afgesloten met een voorlopige beschikking. Voor 5.117 ouders is de integrale beoordeling gereed, of zij hebben zich afgemeld. Er zijn deze week 184 integrale beoordelingen afgerond.     Commissie Werkelijke Schade

     Tot nu toe hebben zich 423 ouders gemeld bij de Commissie Werkelijke Schade. 119 aanvragen zijn 'on hold', omdat de integrale beoordeling nog niet is afgerond. Deze week zijn 3 adviezen afgerond.      Noodvoorzieningen

      Tot nu toe hebben 4.881 ouders een noodvoorziening aangevraagd. 2.617 zijn toegekend. Deze week hebben 41 ouders een noodvoorzieningen gekregen.
       Uitgekeerd aan gedupeerde ouders

       Het bedrag dat inmiddels is uitgekeerd aan gedupeerde ouders (in miljoenen).

       “Voor gedupeerden komt er vaak zoveel meer bij kijken dan alleen het geld krijgen dat je hoort te krijgen”