Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Eerste bijeenkomst Kindpanel: kennismaken en eigen verhalen

26 november 2020 13:30

Jongens spelen met step en fiets

Op 17 november kwam het Kindpanel voor het eerst samen. 10 jongens en meisjes tussen de 9 en 18 jaar, uit heel Nederland, maakten kennis met elkaar. Het gesprek werd geopend door Lea Bouwmeester, voorzitter van het Kindpanel en geleid door ervaren dialoogleiders van Missing Chapter Foundation. De kinderen waren opgelucht om de ervaringen te delen van de afgelopen jaren die vergaande gevolgen hebben voor hun leven. “Fijn dat we alles zo open kunnen delen en dat we ons niet hoeven te schamen,” aldus een meisje van 9 jaar.

De kinderen vinden het fijn om te weten dat ze niet de enige zijn in deze situatie. Zij vertelden ook dat het voor hen andere gevolgen heeft dan voor hun ouders. Ze voelen zich anders dan andere kinderen. En ze zijn achtergesteld in hun dagelijks leven. Ook  konden ze hun dromen en  wensen niet waarmaken. Bijvoorbeeld door te gaan reizen om hun “wereldbeeld te vergroten” of het volgen van een opleiding. De kinderen vertelden dat “geen geld of sorry deze verloren jaren kunnen goedmaken”.

Nog veel te bespreken

De verhalen van de kinderen geven de Belastingdienst een eerlijk beeld van de grote gevolgen op ouders en hun kinderen. De kinderen geven aan dat deze eerste sessie nog maar het begin is. “We zijn nog lang niet klaar,” aldus een meisje van 18 jaar. Ze willen nog veel meer ervaringen delen en ze willen nog veel vragen stellen aan de Belastingdienst. Ook willen ze adviseren over welke vragen de Belastingdienst zou moeten stellen in toekomstige situaties rondom toeslagen: “vanuit openheid en zonder oordeel,” zei een meisje van 13 jaar.

Wat doet het Kindpanel?

De kinderen uit het Kindpanel hebben een stem hoe de Belastingdienst de problemen rond de kinderopvangtoeslag gaat oplossen. Ze geven advies en denken mee over hoe de Belastingdienst dit kan doen. Lea Bouwmeester is onafhankelijk voorzitter van het Kindpanel.

De gesprekken en het proces worden geleid en gefaciliteerd door Missing Chapter Foundation. Deze organisatie, opgericht in 2009 door Laurentien van Oranje, heeft jarenlange ervaring in de dialoog met kinderen over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn en maatschappelijke thema’s. Ze doen dit door de juiste vragen te stellen, goed tussen de regels door te luisteren en de inzichten door te vertalen naar handelingsperspectief voor bestuurders. Ze creëren een veilige en open setting waarin alles gezegd kan worden.

Verder lezen

Deel deze pagina