Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Excuusbrief en verklaring geen fraudeur van het kabinet

14 september 2021 08:51

Een eerste groep ouders kan de komende weken een persoonlijke brief met excuses van het kabinet verwachten. Bij de brief zit een officiële verklaring. Hierin staat dat gedupeerde ouders geen fraudeur zijn met kinderopvangtoeslag.

De brief en verklaring worden verstuurd aan ouders en hun gezinsleden die geld hebben ontvangen. Of geld gaan ontvangen in de toekomst. Ouders waarbij uit de lichte toets of een integrale behandeling is gebleken dat zij gedupeerd zijn. Ouders die onder bewind staan ontvangen alle brieven via hun bewindvoerder. Wij zijn met bewindvoerders in overleg of wij deze brief en verklaring rechtstreeks aan ouders kunnen sturen.

Niet iedereen tegelijk

De brieven worden in delen verstuurd. Als eerste krijgen 200 ouders een telefoontje van het serviceteam om deze brief en verklaring toe te lichten. Daarna versturen wij de brief en verklaring aan deze ouders. Niet iedereen krijgt de brief dus tegelijkertijd. Het doel is om ouders te vragen op welk moment zij de brief willen ontvangen als onderdeel van hun herstel.

Ondertekening door Mark Rutte

In de brief schrijft de demissionaire staatssecretaris Van Huffelen dat zij zich betrokken voelt bij de ouders en dat ze naast geld ook andere hulp wil bieden. “Wij hebben ernstige fouten gemaakt bij de kinderopvangtoeslag”, schrijft ze. ‘Omdat deze brief en verklaring een zeer belangrijk onderdeel zijn van herstel hebben ouders en branchevereniging meegelezen.” Bij de brief zit een document met een officiële verklaring van het kabinet. De verklaring is ook ondertekend door demissionair minister-president Rutte.

Witte envelop

De brief wordt verstuurd in een witte envelop op A4-formaat. Daarin zit de excuusbrief en de verklaring. Op de achterkant van de verklaring staat hoe we hebben bepaald dat u geen fraudeur met kinderopvangtoeslag bent.

Staatssecretaris van Huffelen over de excuusbrief