Ga direct naar de inhoud

Extra hulp gedupeerde ouders met uithuisgeplaatste kinderen

Publicatiedatum 31-03-2022, 16:06 | Laatste update 22-06-2022, 13:20

Gedupeerde ouders van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst, krijgen extra hulp. Ze kunnen vanaf 4 april hulp krijgen van een landelijk ondersteuningsteam.

Het team staat los van de jeugdbescherming en is er voor de ouders en kinderen. In het team zitten procesbegeleiders die neutraal en onafhankelijk een luisterend oor bieden aan gedupeerde ouders. Zij bekijken samen met ouders en hun kinderen wat hun wensen zijn en wat er mogelijk is. De procesbegeleider kan dan samen met de hupverleners die het gezin al kennen, de ouder verder helpen. Niet elk gezin is hetzelfde en er zijn vaak meer problemen. Maatwerk is daarom noodzakelijk.

Ouders kunnen al hulp krijgen van gemeenten, jeugdbescherming en de Raad voor de Kinderbescherming. Het Ondersteuningsteam is een extra aanvulling hierop.

Gratis juridische hulp

Gedupeerde ouders kunnen al gratis juridische hulp krijgen. Nieuw is dat gedupeerde ouders met hulp van een gespecialiseerde advocaat een uithuisplaatsing gratis kunnen aanvechten. Samen met de Raad voor Rechtsbijstand en de Nederlandse Orde van Advocaten wordt hiervoor een subsidieregeling gemaakt.

Verder lezen

Hulp voor gedupeerden waarvan kinderen uit huis zijn geplaatst
Nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl over extra hulp bij uithuisgeplaatste kinderen

Deel deze pagina