Ga direct naar de inhoud

Fraude Signalering Voorziening (FSV)

De Belastingdienst heeft de mensen waarvan de persoonsgegevens in de FSV stonden een brief gestuurd met daarin de reden van de registratie in de FSV. Vanaf 4 april 2022 werden de ouders waarvan de persoonsgegevens in de FSV stonden daar telefonisch over geïnformeerd.

Wat was de FSV?

Een van de systemen die de Belastingdienst gebruikte voor zijn toezichtstaak was de Fraude Signalering Voorziening (FSV). De FSV was een (risico)signaleringssysteem. Een risico kon bijvoorbeeld zijn dat een aanvraag van een toeslag of een belastingaangifte misschien niet klopte. Dat kon aanleiding zijn om zo'n aanvraag of aangifte te onderzoeken.

Het gebruik van de FSV voldeed op verschillende punten niet aan de privacywetgeving (AVG). Te veel medewerkers hadden toegang tot de FSV. En de gegevens die erin stonden, werden te lang bewaard en ook niet aangepast na onderzoek. Sommige gegevens zijn onterecht opgenomen en sommige verkeerd gebruikt. Daarom is de FSV op 27 februari 2020 uitgezet en wordt deze niet meer gebruikt.

270.000 burgers in FSV waarvan 9.800 ouders bekend bij UHT

Wat betekent dit voor u als ouder?

De FSV werd gebruikt door zowel de Belastingdienst als Toeslagen. Van ongeveer 9.800 mensen bekend bij UHT (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen) stonden persoonsgegevens in de FSV. Ouders waarvan deze gegevens in de FSV stonden krijgen een brief met – voor zover mogelijk - de reden van registratie.

De Belastingdienst onderzoekt nog of de opname van uw persoonsgegevens in de FSV voor u onterechte gevolgen heeft gehad en of deze persoonsgegevens met andere overheidsorganisaties zijn gedeeld.

De Belastingdienst informeert u verder over de FSV. UHT onderzoekt het herstel kinderopvangtoeslag voor u en informeert u daar over.

Wat betekent dit voor de verklaring dat u geen fraudeur bent?

Vanaf november 2021 stuurt het kabinet aan gedupeerde ouders een persoonlijke brief met daarin hun excuses. Bij deze brief zit een officiële verklaring waarin staat dat de ouder geen fraudeur is met de kinderopvangtoeslag. De brief en de verklaring worden verstuurd aan ouders die €30.000 hebben gekregen of nog krijgen én die geen strafrechtelijke veroordeling of een vergrijpboete hebben gekregen voor de kinderopvangtoeslag. De brief over de FSV geeft alleen informatie over de registratie van de persoonsgegevens die in de FSV stonden.

Vragen na ontvangst van de brief?

We begrijpen dat het vervelend voor u is om te horen dat uw persoonsgegevens in de FSV stonden of dat u vragen hebt.

Kijk voor algemene informatie op fsvportaal.nl of bel het Meldpunt FSV: 0800 – 235 83 56. Vanuit het buitenland +31 555 385 356. U kunt bellen op maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 17.00 uur.

Deel deze pagina