Ga direct naar de inhoud

Gedupeerde ouders in Caribisch Nederland

Op deze website vindt u veel informatie over het herstel. Gedupeerde ouders in Caribisch Nederland hebben net als ouders in Nederland recht op voorzieningen. Maar sommige dingen gaan net een beetje anders als u nu buiten Nederland woont.

Waar kan ik me aanmelden voor herstel?

Woont u nu in Caribisch Nederland, maar hebt u in Nederland kinderopvangtoeslag gekregen? Is die kinderopvangtoeslag stopgezet tussen 2005 en 2019 en weet u niet waarom? Hebt u hierover nog geen contact gehad met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)? Meld u dan bij ons aan. Wij kijken dan of u in aanmerking komt voor herstel.

Worden mijn schulden buiten Nederland ook kwijtgescholden?

Wij willen graag dat gedupeerde ouders een nieuwe start kunnen maken, zonder schulden. We maken hierbij een onderscheid tussen publieke en private schulden. Publieke schulden zijn schulden bij Toeslagen, de Belastingdienst en andere overheidsorganisaties in Nederland. Private schulden zijn schulden bij organisaties en bedrijven die niet bij de overheid horen. Bijvoorbeeld de NS, energiebedrijven, zorgverzekeraars, woningbouwverenigingen en postorderbedrijven.

Publieke schulden schelden wij kwijt. Private schulden lossen wij op. Voorwaarde is wel dat het om een bedrijf gaat, en niet om een familielid of vriend. Schulden bij familieleden of vrienden zijn informele schulden. Informele schulden betalen we niet af.

Schulden bij overheidsorganisaties in een ander land kunt u ook aan ons doorgeven. We betalen deze schulden dan rechtstreeks aan deze organisaties.

Waar kan ik terecht voor hulp en ondersteuning?

Gedupeerde ouders in Nederland kunnen contact opnemen met de gemeente waar zij wonen voor hulp en ondersteuning. Dat is voor u als ouder in Caribisch Nederland niet mogelijk. In Caribisch Nederland kunt u hiervoor terecht bij de Belastingdienst Caribisch Nederland (BCN). BCN helpt en ondersteunt u bij al uw vragen over het herstel. Denk hierbij aan vragen over gezin, financiën, werk en inkomen, wonen en zorg. De hulp en ondersteuning is bedoeld om uw leven weer op de rit te krijgen.

U kunt niet zelf contact opnemen met BCN. Ons Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag neemt contact op met alle gedupeerde ouders in Caribisch Nederland. Wij vragen dan of wij enkele gegevens van u mogen delen met BCN. Tijdens het telefoongesprek leggen wij precies uit om welke gegevens het gaat. Na uw goedkeuring geven wij uw gegevens door aan BCN. BCN neemt dan contact met u op.

Geeft u geen goedkeuring om uw gegevens te delen met BCN? Dan kan en mag het ondersteuningsteam van BCN geen contact met u opnemen. Dat betekent dat zij u dan niet verder kunnen helpen met uw vragen over bijvoorbeeld werk of zorg.

Kan ik gratis rechtsbijstand krijgen?

Er is een regeling voor gratis rechtsbijstand voor gedupeerde ouders. Dat gaat via de Raad voor Rechtsbijstand. U kunt hiervan gebruik maken als u dat wilt. Het maakt niet uit of u in of buiten Nederland woont. Of welke nationaliteit u hebt. Wel is het zo dat u via de regeling een advocaat in Nederland krijgt. Dus geen advocaat buiten Nederland.

Had u al een eigen advocaat vóór 15 maart 2021? Dan kunt u die houden. Om gratis rechtsbijstand te geven moet uw advocaat wel 'toegevoegd' worden door de Raad voor Rechtsbijstand. Dat betekent dat uw advocaat meedoet aan de regeling. En dat de advocaat het geld dat u al hebt betaald aan u terugbetaalt.

Verder lezen

Deel deze pagina