Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Toeslagen Herstel

Gedupeerde ouders krijgen meer maatwerk en persoonlijke aandacht

18 augustus 2020 13:06

Vrouw met kind aan tafel in gesprek

De eerste groep van 108 ouders kreeg in juli compensatie. Daar praat de Tweede Kamer aanstaande donderdag over. Staatssecretaris Van Huffelen geeft aan dat het beoordelen van dossiers helaas moeilijker is dan gedacht. Daarom zal het afhandelen van dossiers minder snel gaan dan gehoopt. Wel gaat de Belastingdienst door met het helpen van schrijnende gevallen.

Het was de bedoeling om op 1 september te beginnen om grotere groepen ouders te helpen. Maar in de praktijk is er veel meer maatwerk en persoonlijke aandacht nodig om alle ouders goed te helpen, en zijn veel dossiers ingewikkelder dan eerst gedacht. Zelfs de dossiers die eerder als eenvoudig waren ingeschat. Daarnaast hebben veel gedupeerde ouders problemen die de Belastingdienst niet alleen kan oplossen. Er is bijvoorbeeld hulp nodig van gemeenten en woningcorporaties.

Veel regelingen

Samen met de ouders kijken we naar alle regelingen waar zij gebruik van kunnen maken. Hoe meer regelingen er van toepassing zijn, hoe langer het duurt voor ouders zijn geholpen. Daarnaast is ook het behandeltraject zelf intensiever dan gedacht. Dat komt onder andere omdat er veel persoonlijke gesprekken met de ouders worden gevoerd.

Hoe verder?

In september en oktober gaat Belastingdienst verder met het helpen van een aantal ouders in zeer schrijnende situaties. De komende maanden worden ook gebruikt om meer ervaring op te doen, de huidige behandelprocessen te verbeteren, en de herstelorganisatie verder uit te breiden. Daarnaast gaat de Belastingdienst ook kijken of er andere mogelijkheden zijn om gedupeerde ouders te helpen. De staatssecretaris zal de Tweede Kamer hierover in september informeren.

Meer informatie