Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Gratis juridische hulp voor gedupeerde ouders

1 maart 2021 17:24

Gedupeerde ouders kunnen vanaf 15 maart gratis hulp krijgen van een advocaat. Dat gaat via de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad koppelt ouders die dat willen aan een onafhankelijke advocaat. Deze kan hen tijdens het hele herstelproces helpen en begeleiden. De ouder betaalt zelf niets.

Sommige ouders vinden het moeilijk om zelf contact op te nemen met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. Bijvoorbeeld omdat ze weinig vertrouwen meer hebben in de Belastingdienst. Of omdat ze bang zijn dat ze niet goed voor zichzelf op kunnen komen. Een onafhankelijk advocaat kan dan uitkomst bieden. Ouders kunnen deze rechtsbijstand gratis aanvragen via de Raad voor Rechtsbijstand.

Elke ouder die dat wil, kan een advocaat inschakelen. Deze kan helpen bij de afhandeling van het verzoek om herstel. Voor deze rechtsbijstand maakt het niet uit wat het inkomen of vermogen is. Ook is er geen eigen bijdrage.

Juridische hulp is niet verplicht. Maar het kan prettig zijn advies van een deskundige te krijgen die niet in dienst is van de Belastingdienst of Toeslagen.

Voor wie geldt deze regeling?

In principe kan iedereen die zich bij ons heeft aangemeld om voor herstel in aanmerking te komen gratis juridische hulp aanvragen. Er zijn twee uitzonderingen:

  • Er staat geen procedure meer bij ons open. De ouder heeft bijvoorbeeld een herstelvergoeding gekregen en is daar tevreden mee.
  • De ouder heeft een rechtsbijstandverzekering die de volledige kosten van rechtsbijstand in het kader van de herstelregeling dekt.

Gratis ondersteuning aanvragen

Als u gebruik wilt maken van de gratis juridische hulp, meldt u zich dan bij de Raad voor Rechtsbijstand. De Belastingdienst kan dit niet voor u aanvragen. Dat doet u zelf.

Als u dat wilt kan uw persoonlijk zaakbehandelaar of het Serviceteam u helpen het formulier in te vullen. Stuurt u bij de aanvraag bewijs mee dat u bij ons bent aangemeld.

Wat als u al een advocaat hebt

Als u al een advocaat hebt dan kan de Raad voor Rechtsbijstand deze advocaat ‘toevoegen’. Daarmee kan hij of zij u blijven vertegenwoordigen.

De advocaat moet de kosten die u al hebt betaald aan u teruggeven. Overleg met uw advocaat dat u gebruik wilt maken van deze regeling.

Waarvoor geldt de regeling niet?

De regeling voor gratis rechtsbijstand geldt alleen voor de herstelregelingen kinderopvangtoeslag en niet voor andere procedures bij de Belastingdienst, Toeslagen of andere organisaties.

De regeling geldt niet voor de € 30.000 regeling. Ouders die niet in aanmerking komen voor € 30.000 kunnen een uitgebreide beoordeling van hun dossier aanvragen. Dit noemen we een integrale behandeling. Tijdens dit onderzoek van het dossier kunnen ouders wél gebruik maken van de gratis juridische hulp.

Verder lezen

Deel deze pagina