Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Herstel voor ouders op schema

4 december 2020 18:54

Het herstel voor ouders die in de problemen zijn gekomen door de kinderopvangtoeslag ligt op schema. Zoals afgelopen september is aangegeven, zijn eind dit jaar 430 mensen in acute problemen en schrijnende situaties geholpen. Dat staat in de 4e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag die staatssecretaris Van Huffelen vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De 430 ouders die geholpen zijn, komen bij de 108 ouders die in juli zijn uitbetaald. Ook hebben 104 ouders een bedrag gekregen uit de noodvoorziening en hebben 172 mensen een eerste betaling gekregen.

Meer ouders krijgen 750 euro

Van Huffelen meldt de Kamer ook dat het aantal ouders dat in aanmerking komt voor de vergoeding van 750 euro, wordt uitgebreid. De regeling is bestemd voor alle ouders die zich voor 1 november gemeld hebben voor herstel, inclusief de ouders die al eerder dit jaar compensatie hebben gekregen. Inmiddels hebben ruim 8600 ouders die vergoeding ontvangen.

Die vergoeding wordt nu uitgebreid naar 2 andere groepen ouders:

  • ouders bij wie de invordering in maart is stopgezet
  • ouders die onterecht bericht kregen dat zij niet met CAF-11 vergelijkbaar waren én die zich nog niet hebben aangemeld voor herstel

Dat zijn in totaal zo’n 7350 mensen. Zij hoeven niets zelf te doen en krijgen het geld vanzelf uitbetaald, als de Belastingdienst de juiste gegevens heeft. Dat gebeurt zeer waarschijnlijk nog deze maand.

Compensatie voor O/GS uitgebreid

Daarnaast kondigt de staatssecretaris aan dat de bestaande compensatieregeling voor de kinderopvangtoeslag en de Opzet/Grove Schuld tegemoetkoming worden uitgebreid naar de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Dit omdat mogelijk ook hier mensen vooringenomen behandeld zijn of onterecht een OGS-stempel kregen. Om hoeveel mensen het gaat, is nog niet bekend.

Subsidie voor juridische hulp

Voor ouders die juridische hulp willen, kondigt de staatssecretaris een subsidieregeling aan zodat die hulp gratis is. De uitvoering wordt ingericht samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid  en de Raad voor de Rechtsbijstand. De Raad voor de Rechtsbijstand gaat de regeling uitvoeren.

'Geen fraudeur'

In de Voortgangsrapportage staat dat ouders die de kwalificatie Opzet/Grove Schuld hebben gekregen, een brief krijgen. In de brief staat dat zij geen fraudeur waren, dat dit predicaat onterecht is geweest en dat de problemen niet door hen zijn veroorzaakt.

Samenwerking met gemeenten

De samenwerking met de gemeenten krijgt verder vorm met het voornemen om een speciale gezant te benoemen. Die kan zich inzetten om de samenwerking met de gemeenten zo goed mogelijk te laten verlopen. En zoekt manieren om ouders die zich nog niet hebben gemeld te benaderen. Daarnaast meldt de staatssecretaris dat het straks mogelijk is om gegevens van ouders met gemeenten uit te wisselen zodat zij makkelijk contact kunnen leggen om aanvullende hulp te bieden. Daarvoor moeten de ouders wel zelf toestemming geven.

Staatssecretaris Van Huffelen over de 4e Voortgangsrapportage

Lees verder

Deel deze pagina