Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Toeslagen Herstel

Hulp van de gemeente

Hebt u problemen op andere vlakken dan alleen uw toeslagen? De gemeente kan u mogelijk helpen, bijvoorbeeld op het gebied van werk, gezondheid of uw gezin. U bepaalt zelf of u hulp wilt van de gemeente. Dat is niet verplicht.  En ook als u in het verleden al eens hulp hebt gezocht, kijkt de gemeente graag opnieuw met u mee naar wat er mogelijk is.

Krijgt u hulp van de gemeente?  Dan blijft de compensatie die u krijgt van de Belastingdienst hetzelfde. Als u liever geen hulp wil van de gemeente, dan is dat ook goed. Ook dan verandert er niets aan de kant van de Belastingdienst.

Gegevens uitwisselen

De Belastingdienst mag geen gegevens van ouders doorgeven aan gemeenten. Geen informatie óver ouders, maar bijvoorbeeld ook niet de namen van de ouders waar het in gemeenten om gaat. Dit komt door de privacywet AVG.  Ook niet alle ouders hebben deze hulp nodig, of willen het.

Er wordt een project voorbereid om te kijken of er wél gegevens uitgewisseld kunnen worden. Zowel de Belastingdienst als de gemeenten willen dat namelijk graag. De gemeente Amsterdam en Tilburg hebben al laten weten mee te willen doen aan het project.

Voorbeelden van hulp van de gemeente

Hebt u hulp van de gemeente nodig? Wanneer u hulp vraagt bekijkt de gemeente op 5 onderwerpen of ze u kunnen helpen. Dit zijn: hulp bij schulden, gezondheid, werk of dagbesteding, uw gezin en wonen. Hieronder vindt u voorbeelden van hoe de gemeente u kan helpen. De hulp verschilt per gemeente.

Overzicht ouders per gemeente

Er hebben zich meer dan 8300 ouders bij ons gemeld vanwege de problemen met de kinderopvangtoeslag. In deze lijst staat per gemeente (pdf, 301kB) hoeveel ouders zich hebben gemeld. Als er nieuwe meldingen zijn, vullen we de lijst aan.

Soms weten we niet waar een ouder woont. Die ouders staan apart onderin de tabel maar we tellen ze wel mee in het totaal.

Contact met de gemeente

Wilt u hulp van de gemeente? Bel of ga naar de website van uw gemeente.

Lees ook