Ga direct naar de inhoud

Extra hulp voor gedupeerden met gedwongen uit huis geplaatste kinderen

26 november 2021 15:00

Kinderen van gedupeerde ouders zijn in sommige situaties uit huis geplaatst. Onder andere het ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, jeugdzorginstanties en de gemeenten werken aan een plan om deze ouders en hun kinderen extra te ondersteunen. De plannen zijn nog niet af. Vandaag heeft het kabinet de Tweede Kamer geïnformeerd over hoe het er nu voorstaat met de plannen.

Alle betrokken partijen werken hard om deze ouders en kinderen extra hulp en ondersteuning te bieden. Gedupeerde ouders kunnen nu al terecht bij hun gemeente met vragen over uithuisplaatsing. De gemeente biedt hulp en ondersteuning bij schulden, problemen bij gezondheid, werk, gezin en wonen. Ouders kunnen vragen over jeugdbescherming of lopende onderzoeken stellen aan hun jeugdbeschermer of de Raad voor de Kinderbescherming.

Extra ondersteuning wordt ingericht

Volgend jaar kunnen ouders die te maken hebben met uithuisplaatsing van kinderen extra ondersteuning krijgen via de gemeente. Dat kan nu nog niet. Hiervoor moet eerst extra ondersteuning ingericht en getest worden. We doen er alles om aan dit eind maart 2022 klaar te hebben. De datum is nog niet zeker omdat dit ook te maken heeft met capaciteit.

Extra onderzoek

Er wordt ook onderzocht hoe de jeugdbescherming heeft gewerkt bij ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag. De resultaten van dat onderzoek zijn waarschijnlijk pas eind 2022 gereed. Dit onderzoek wordt gedaan door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Deel deze pagina