Ga direct naar de inhoud

Hulp voor gedupeerden waarvan kinderen uit huis zijn geplaatst

Publicatiedatum 22-02-2022 | Laatste update 15-04-2022

Op veel manieren kunt u ondersteuning krijgen als u door de kinderopvangtoeslag in de problemen komt. Zo is er hulp als u acute problemen hebt. Naast financiële ook sociale en psychische problemen hebt. Of problemen hebt met schulden. Als uw kinderen uit huis zijn geplaatst, hebt u het extra zwaar gehad. Voor deze ouders start vanaf 4 april het Ondersteuningsteam als extra hulp naast partners zoals de gemeente, ministeries en jeugdzorginstanties.

Extra hulp en ondersteuning

Vanaf 4 april kunnen u en uw kinderen extra hulp en ondersteuning krijgen. Speciaal hiervoor is een onafhankelijk ondersteuningsteam opgericht. Deze aanpak wordt momenteel getest in Almere en Rotterdam.

Betrokken partijen

De ministeries die werken aan extra hulp zijn het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Jeugdzorginstanties zijn alle partijen uit de jeugdbescherming: het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd, Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg.

Nu al bij gemeente terecht

U kunt ook bij uw gemeente terecht met vragen over uithuisplaatsing. De gemeente biedt hulp en ondersteuning bij schulden, problemen bij gezondheid, werk, gezin en wonen. U kunt vragen over jeugdbescherming of lopende onderzoeken stellen aan uw jeugdbeschermer of de Raad voor de Kinderbescherming.

Gratis juridische hulp

Gedupeerde ouders kunnen al gratis juridische hulp krijgen. Nieuw is dat gedupeerde ouders met hulp van een gespecialiseerde advocaat een uithuisplaatsing gratis kunnen aanvechten. Samen met de Raad voor Rechtsbijstand en de Nederlandse Orde van Advocaten wordt hiervoor een subsidieregeling gemaakt.

Deel deze pagina