Ga direct naar de inhoud

Hulp voor gedupeerden waarvan kinderen uit huis zijn geplaatst

Op veel manieren kunt u ondersteuning krijgen als u door de kinderopvangtoeslag in de problemen komt. Zo is er hulp als u acute problemen hebt. Naast financiële ook sociale en psychische problemen hebt. Of problemen hebt met schulden. Als uw kinderen uit huis zijn geplaatst, hebt u het extra zwaar gehad. Voor deze ouders start vanaf 4 april het Ondersteuningsteam. Dit team biedt extra hulp, naast de hulp van partners zoals de gemeente, ministeries en jeugdzorginstanties.

Extra hulp en ondersteuning

Vanaf 4 april 2022 kunnen u en uw kinderen extra hulp en ondersteuning krijgen. Hiervoor is een onafhankelijk ondersteuningsteam opgericht. Het ondersteuningsteam maakt samen met u een plan. Bovendien regelt het team afspraken en gesprekken voor u met instanties. Als u dat wilt, kunnen ze ook bij deze gesprekken aanwezig zijn. De hulp van het ondersteuningsteam is gratis. Wilt u gebruik maken van hun ondersteuning?

Betrokken partijen

De ministeries die werken aan extra hulp zijn het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Jeugdzorginstanties zijn alle partijen uit de jeugdbescherming: het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd, Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg.

Nu al bij gemeente terecht

U kunt ook bij uw gemeente terecht met vragen over uithuisplaatsing. De gemeente biedt hulp en ondersteuning bij schulden, problemen bij gezondheid, werk, gezin en wonen. U kunt vragen over jeugdbescherming of lopende onderzoeken stellen aan uw jeugdbeschermer of de Raad voor de Kinderbescherming.

Uw situatie opnieuw laten onderzoeken

Hebt u als gedupeerde ouder te maken met een uithuisplaatsing en is uw kind onder toezicht gesteld ? En wilt u dat uw kind weer thuis komt wonen? Dan kunt u de uithuisplaatsing laten beëindigen door een officiële herziening. Dit betekent dat u een officiële jeugdorganisatie vraagt om de situatie van u en uw kinderen nog een keer te onderzoeken.
Als u het gezag hebt, kunt u hiervoor een verzoek indienen bij een officiële jeugdorganisatie. Als uw kind 12 jaar of ouder is, kan hij of zij ook dit verzoek doen.

Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk dat u zich goed laat informeren. Deskundigen kunnen de procedure uitleggen en u helpen met het doorlopen van de stappen. Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met het Ondersteuningsteam, de Raad voor Rechtsbijstand of uw gemeente. Deze hulp is gratis.

Gratis rechtsbijstand

Als gedupeerde ouder kunt u al gratis rechtsbijstand krijgen. Nieuw is dat u vanaf 1 juni 2022 ook gratis rechtsbijstand kunt krijgen als uw kind uit huis is of wordt geplaatst. Of als u geen beslissingen meer mag nemen over uw kind (gezagsbeëindiging). Dit betekent dat u gratis rechtsbijstand krijgt van een gespecialiseerde advocaat.

De regeling gaat in op 1 juni 2022, maar geldt vanaf 1 januari 2022. Dat betekent dat u ook gratis rechtsbijstand kunt krijgen als uw zaak na 1 januari 2022 is begonnen. Of als uw zaak al liep en deze nog niet is afgerond.

Samen met de Raad voor Rechtsbijstand en de Nederlandse Orde van Advocaten is hiervoor een subsidieregeling gemaakt.

Verder lezen

Deel deze pagina