Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Iemand machtigen

U kunt iemand machtigen om zaken te doen met de Belastingdienst. De ‘gemachtigde’ praat dan namens u met de Belastingdienst en reageert op brieven en andere communicatie. U kunt iedereen machtigen, zoals een familielid, vriend of buurman. Maar het mag ook iemand zijn waar u een zakelijke relatie mee hebt, zoals een accountant of advocaat.

Er zijn geen regels voor wie u mag machtigen. De enige eis is dat de persoon 18 jaar of ouder is. Ook is het erg belangrijk dat u er helemaal op kunt vertrouwen dat uw zaken in goede handen zijn bij de gemachtigde. U blijft namelijk verantwoordelijk voor het handelen van uw gemachtigde. En ook als u iemand hebt gemachtigd, kunnen wij u nog steeds om informatie vragen.

Hoe kan ik iemand machtigen?

  1. U meldt zich aan bij de Belastingdienst/Toeslagen voor een herbeoordeling.
  2. U krijgt een ontvangstbevestiging van uw aanmelding.
  3. U vult het formulier ‘Machtiging’ in dat bij de ontvangstbevestiging zit.
  4. In het formulier laat u weten wat de gemachtigde allemaal voor u mag doen.
  5. Hebt u het machtingsformulier niet ontvangen? Dan kunt u dit formulier hier downloaden: Download het machtingsformulier (219 kB, pdf). Of neem contact op met het Serviceteam via telefoonnummer 0800 - 2 358 358.

Later machtigen

U kunt ook later in het herstelproces iemand machtigen. Dit kan vanaf het moment dat u een persoonlijk zaakbehandelaar hebt. Bespreek met uw persoonlijk zaakbehandelaar wie u wilt machtigen. De machtiging moet schriftelijk vastgelegd worden. Download het machtingsformulier  (219 kB, pdf).

Machtiging stoppen

Misschien wilt u toch zelf uw zaken regelen met de Belastingdienst. Of wilt u uw machtiging intrekken en iemand anders machtigen. Dat kan. Laat het weten aan uw persoonlijk zaakbehandelaar. Die bespreekt met u wat er nodig is om uw machtiging in orde te maken.

Verder lezen