Ga direct naar de inhoud

Informatie voor gedupeerden huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget

Bij de huurtoeslag, zorgtoeslag en/of kindgebonden budget zijn er helaas voor een deel dezelfde soort fouten gemaakt als bij kinderopvangtoeslag. Dat kan zijn omdat mensen institutioneel vooringenomen zijn behandeld. Of omdat burgers voor het terugbetalen van teveel ontvangen toeslagen een persoonlijke betalingsregeling is geweigerd. Het kabinet heeft op daarom besloten om ook gedupeerden van deze andere toeslagen te compenseren.

De regeling

Op 29 oktober 2021 heeft staatssecretaris Van Huffelen een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Hierin kondigt zij aan dat er compensatie komt voor burgers die gedupeerd zijn door fouten bij huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Er komt 1 regeling met 2 varianten:

  1. Burgers die gedupeerd zijn door institutionele vooringenomenheid hebben recht op compensatie van 130% van de terugvordering.
  2. Burgers aan wie een persoonlijke betalingsregeling is geweigerd hebben recht op compensatie van 30% over het teruggevorderd bedrag.

Deze gaat zij nog verder bespreken met de Tweede Kamer. Daarna moet de regeling worden uitgewerkt. Ook moet er een uitvoeringstoets worden gedaan. In deze toets kijken we of alles goed gaat in de uitvoering. Als uit de toets blijkt dat het kan, kunnen we daarna de regeling uit gaan voeren. Daarom zal de uitvoering van regeling pas in de loop van 2022 beginnen. U hoeft nu nog geen contact met ons op te nemen over de regeling. Dat heeft pas zin als we de regeling gaan uitvoeren. Als er nieuwe informatie beschikbaar is, zullen wij deze hier bekendmaken.

Direct hulp nodig?

Zit u in acute problemen? Bijvoorbeeld omdat u geen geld heeft voor dagelijkse boodschappen. En zijn deze problemen ontstaan door fouten met de huurtoeslag, zorgtoeslag en/of het kindgebonden budget? Bel dan het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag op 0800 - 2 358 358 (gratis). Wij bespreken uw situatie dan met u. Misschien komt u in aanmerking voor de noodvoorziening.

Veelgestelde vragen

Deel deze pagina