Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Informatie voor gedupeerden zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget

Uit onderzoek blijkt dat mensen die zorgtoeslag, huurtoeslag en/of kindgebonden budget moesten terugbetalen, mogelijk ook gedupeerd zijn. Dat kan zijn omdat zij óók vooringenomen zijn behandeld. Of omdat zij onterecht te horen kregen dat er sprake was van opzet of grove schuld (O/GS). Wij vinden dat deze mensen recht hebben op herstel, net als de gedupeerden van de kinderopvangtoeslag.

Wij werken op dit moment aan een herstelregeling voor deze mensen. Dat willen we zorgvuldig doen. En dat kost tijd. We verwachten dat we de herstelregeling in het najaar van 2021 aan de Tweede Kamer kunnen voorleggen en dat deze in 2022 in werking treedt.

Zodra er meer bekend is over de planning, dan melden we dat hier.

De regeling

Het is nu nog niet duidelijk hoe de compensatie voor deze regelingen er precies uit komt te zien. Wel is zeker dat mensen die zijn gedupeerd met de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget gecompenseerd gaan worden. Mensen die met meerdere toeslagen gedupeerd zijn, krijgen per toeslag een compensatie.

Ouders die gedupeerd zijn met de kinderopvangtoeslag en via de Catshuisregeling €30.000 hebben gekregen, kunnen dus extra compensatie krijgen voor een andere toeslag.

Wat ook al duidelijk is, is dat  mensen die zijn gedupeerd met huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget geen schuldenaanpak, voorrang bij bredere hulp van de gemeente, een partnerregeling of een kindregeling krijgen. Uiteraard kunnen ze wel altijd terecht bij de gemeente voor normale hulp op het gebied van schulden en de vijf leefgebieden.

Aanmelden voor herstel

Denkt u dat u vooringenomen bent behandeld met zorgtoeslag, huurtoeslag en/of het kindgebonden budget? Dan kunt u zich naar verwachting later in 2021 aanmelden voor herstel. De behandeling van deze zaken begint volgend jaar.

Hou deze website en onze sociale media in de gaten voor nieuwe informatie hierover.

Direct hulp nodig?

Zit u in acute problemen? Bijvoorbeeld omdat u uw huur niet meer kunt betalen en uit huis gezet wordt? En zijn deze problemen zijn ontstaan doordat u onterecht toeslagen moest terugbetalen? Bel dan het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag op 0800 - 2 358 358 (gratis). Wij bespreken uw situatie dan met u. Misschien komt u in aanmerking voor de noodvoorziening.