Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Gratis juridische hulp

Illustratie dame met dossier en uitgestoken handSommige ouders vinden het moeilijk om zelf contact met ons op te nemen. Of ze willen graag onafhankelijke (juridische) hulp bij bepaalde procedures. Ouders die dat willen kunnen kosteloos een advocaat krijgen. Deze kan hen helpen de schade die zij hebben opgelopen te herstellen. Deze gratis rechtsbijstand is beschikbaar via de Raad voor Rechtsbijstand. 

De officiële naam voor deze regeling is ‘Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen Kinderopvangtoeslag’.


Voor wie is de gratis juridische hulp?

Elke ouder die bij de Belastingdienst/Toeslagen bekend is als gedupeerde van de problemen met de kinderopvangtoeslag heeft recht op gratis juridische hulp. Dit heet rechtsbijstand. Hebt u zich bij ons aangemeld omdat u voor herstel in aanmerking wilt komen? Dan kunt u gratis rechtsbijstand aanvragen.

Er zijn twee voorwaarden:

  • U hebt een procedure bij ons lopen die gaat over herstel van geleden schade bij de kinderopvangtoeslag.
  • U hebt géén rechtsbijstandverzekering die de volledige kosten van rechtsbijstand in het kader van de herstelregeling dekt.

Hoe werkt het?

Als u gebruik wilt maken van de gratis juridische hulp, meldt u zich dan bij de Raad voor Rechtsbijstand. De Belastingdienst kan dit niet voor u aanvragen. Dat doet u zelf.

U meldt zich als volgt aan:

Stap 1 Download het aanvraagformulier op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. 

Stap 2 U vult het formulier in en stuurt het terug naar de Raad voor Rechtsbijstand. Als u dat wilt kan uw persoonlijk zaakbehandelaar of het serviceteam u helpen het formulier in te vullen. Stuurt u bij de aanvraag bewijs mee dat u bij ons bent aangemeld, bijvoorbeeld een kopie van de 'ontvangstbevestiging melding herbeoordeling bij Toeslagen'. Of de brief van de Belastingdienst waaruit blijkt dat u bent aangemerkt als gedupeerde.

Stap 3 De Raad voor Rechtsbijstand stelt u op basis van uw gegevens een aantal advocaten voor. U maakt zelf een keuze. De Raad voor Rechtsbijstand koppelt u aan de advocaat van uw keuze.

Ook als u al een advocaat hebt kunt u gebruikmaken van de regeling voor gratis rechtsbijstand. U moet dan op het formulier de naam van uw advocaat invullen.

Welke kosten worden vergoed?

De Raad voor Rechtsbijstand vergoedt de kosten die de advocaat maakt om u bij te staan bij uw contacten met ons. Zij betalen de advocaat rechtstreeks.

De advocaat kan u helpen vanaf de aanmelding bij de Uitvoeringsorganisatie Toeslagen tot en met de afronding van een eventueel bezwaarschrift.

Welke kosten worden niet vergoed?

De regeling voor gratis rechtsbijstand geldt alleen voor de herstelregelingen kinderopvangtoeslag, met uitzondering van de € 30.000 regeling.

De regeling geldt niet voor andere procedures bij de Belastingdienst of Toeslagen.

De regeling geldt ook niet bij een eventueel vervolgtraject bij gemeenten of andere instanties. Of met private of publieke schuldeisers. Ook niet als dit traject een relatie heeft met problemen die u hebt op het gebied van bijvoorbeeld schulden, huisvesting of werk.

De advocaat die de Raad voor Rechtsbijstand aan u toewijst kan u wel helpen bij andere zaken, maar die diensten zijn dan niet gratis. Wel is in sommige gevallen ook hier subsidie mogelijk.

Verder lezen