Ga direct naar de inhoud

Kan ik juridische hulp aanvragen?

Publicatiedatum 05-08-2021 | Laatste update 18-05-2022

Bent u gedupeerd door de problemen met de kinderopvangtoeslag? U kunt via de Raad voor Rechtsbijstand een advocaat krijgen om u te helpen. Deze advocaat is voor u gratis. U hoeft niets te betalen voor het werk dat de advocaat voor u doet. U hoeft dus ook geen eigen bijdrage te betalen. 

Hebt u zich bij ons aangemeld omdat u voor herstel in aanmerking wilt komen en wilt u gratis rechtsbijstand aanvragen? Dat kan als u:

  • een procedure bij ons hebt lopen die gaat over herstel van geleden schade bij de kinderopvangtoeslag én
  • u hebt géén rechtsbijstandverzekering die de volledige kosten van rechtsbijstand in het kader van de herstelregeling dekt.

Hebt u een advocaat nodig?

Niet iedereen heeft een advocaat nodig, maar sommige ouders vinden het fijn als er iemand met verstand van zaken meekijkt naar het proces. De keuze is aan uzelf.

Ik wil voor problemen met andere toeslagen een advocaat inhuren. Kan dat ook via de Raad voor Rechtsbijstand?

Ja. Als u op basis van uw inkomen en vermogen in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan kunt u hiervoor een ‘reguliere’ (standaard) toevoeging aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Uw advocaat kan deze aanvraag voor u doen. U betaalt voor deze toevoeging wel een eigen bijdrage en die hangt af van de inkomens- en vermogenstoets. Na afloop van de zaak vindt resultaatbeoordeling plaats. U leest er meer over op de pagina op de website van de Raad voor Rechtsbijstand over inkomen/vermogen en op de pagina over resultaatbeoordeling.

Kan ik ook voor de €30.000 gratis rechtsbijstand krijgen?

Ja. Met een eerste toets bepalen we of iemand in aanmerking komt voor de €30.000. Deze toets doen we automatisch. Hiervoor hoeft u of uw advocaat dus niets te doen.

Hebt u na uw aanmelding van ons gehoord dat u nu geen €30.000 krijgt?

Er zijn dan 2 mogelijkheden:

  1. Wij hebben u laten weten dat wij uw situatie niet verder integraal gaan beoordelen. Dit betekent dat wij niet uitgebreid naar uw situatie gaan kijken, omdat op basis van de eerste toets al duidelijk is dat u niet gedupeerd bent volgens de regels van herstel. U kunt dan het Service team bellen (0800 – 2 35 82 58) met het verzoek of wij de eerste toets opnieuw uitvoeren. Als wij u daarna nogmaals laten weten dat u geen €30.000 ontvangt, kunt ook tegen deze beslissing in bezwaar gaan. Voor het bellen naar het Service team of voor het in bezwaar gaan kunt u gebruik maken van de gratis rechtsbijstand.
  2. Wij hebben u laten weten dat wij op dit moment niet zeker weten of u gedupeerd bent en dat wij uw situatie integraal gaan beoordelen. Dit betekent dat wij uitgebreid naar uw situatie gaan kijken om te bepalen of u gedupeerd bent volgens de regels van herstel. U kunt dan het Service team bellen (0800 – 2 35 82 58) met het verzoek of wij de eerste toets opnieuw uitvoeren. Als wij u daarna nogmaals laten weten dat u geen €30.000 ontvangt, kunt ook tegen deze beslissing in bezwaar gaan. U kunt ook wachten op de integrale beoordeling. Voor het bellen naar het Service team, het in bezwaar gaan of tijdens de integrale beoordeling kunt u gebruik maken van de gratis rechtsbijstand.
Ik had al een advocaat ingehuurd voordat deze regeling begon. De werkzaamheden waren toen al klaar. Kan ik met terugwerkende kracht hiervoor gratis rechtsbijstand krijgen?

Nee, helaas geldt de regeling alleen voor zaken die al liepen of zijn begonnen op 1 maart 2021 toen de regeling van start ging.

Ik woon in Caribisch Nederland. Kan ik gebruikmaken van deze regeling?

Er is een regeling voor gratis juridische hulp voor gedupeerde ouders. Dat gaat via de Raad voor Rechtsbijstand. U kunt hiervan gebruik maken als u dat wilt. Het maakt niet uit of u in of buiten Nederland woont. Of welke nationaliteit u hebt. Wel is het zo dat u via de regeling een advocaat in Nederland krijgt. Dus geen advocaat buiten Nederland.

Had u al een eigen advocaat vóór 15 maart 2021? Dan kunt u die houden. Om gratis juridische hulp te geven moet uw advocaat wel 'toegevoegd' worden door de Raad voor Rechtsbijstand. Dat betekent dat uw advocaat meedoet aan de regeling. En dat de advocaat het geld dat u al hebt betaald aan u terugbetaalt.

Ik woon nu niet (meer) in Nederland. Kan ik ook gebruik maken van deze regeling?

Voor deze regeling maakt het niet uit of u in het buitenland woont. Of welke nationaliteit u hebt. Wel is het zo dat u via de regeling een Nederlandse advocaat krijgt. Dus geen advocaat in het buitenland.

Alleen als u in Caribisch Nederland woont en vóór 15 maart 2021 al een eigen advocaat had, is er een uitzondering. U kunt uw eigen advocaat houden. Wel moet deze advocaat  'toegevoegd' worden door de Raad voor Rechtsbijstand. Dat betekent dat de advocaat meedoet aan de regeling. En dat de advocaat het geld dat u al hebt betaald aan u terugbetaalt.

Verder lezen

Deel deze pagina