Ga direct naar de inhoud

Kamerbrief Stand van zaken ouders in het buitenland

Publicatiedatum 18-03-2022, 14:33 | Laatste update 22-06-2022, 13:20

Gedupeerde ouders die niet meer in Nederland wonen, moeten ook weer verder met hun leven. Dat is het streven van het kabinet. Hoe zij straks hulp kunnen krijgen staat in de kamerbrief met de stand van zaken die staatssecretaris Aukje de Vries op 17 maart naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Op dit moment is voor 866 ouders in het buitenland vastgesteld dat zij gedupeerd zijn. Zij wonen in ruim 40 verschillende landen, waarvan de helft in België en Duitsland. Deze ouders doorlopen hetzelfde proces als ouders in Nederland: een eerste toets en eventueel een integrale beoordeling. Als is vastgesteld dat zij gedupeerd zijn, krijgen zij het bedrag van €30.000,-.

Brede ondersteuning

Net als andere gedupeerde ouders hebben ouders in het buitenland ook behoefte aan brede ondersteuning bij herstel. Ouders in Nederland krijgen deze ondersteuning van de gemeente. Dat is voor ouders in het buitenland niet mogelijk. Om ook ouders in het buitenland brede ondersteuning te kunnen geven worden plannen voorbereid samen met de VNG, een aantal gemeenten en de ministeries van Financiën, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en Veiligheid.

Ondersteuningsteam buitenland

Het belangrijkste van deze plannen is dat er een speciaal ondersteuningsteam buitenland (OTB) gaat komen. Het OTB gaat de gedupeerde ouders en hun gezin als zij daar behoefte aan hebben, de brede ondersteuning bieden die in Nederland de gemeente geeft. Ook zijn er plannen om ouders als ze weer in Nederland willen gaan wonen te ondersteunen. Als alles volgens plan loopt, start het OTB in de zomer. Wel moet de Tweede Kamer nog instemmen met de begrotingswijziging die nodig is en wordt er nog gewerkt aan het vastleggen in regelgeving.

Andere situatie in Caribisch Nederland

Alleen in Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) zal het anders gaan omdat zij een bijzondere status hebben. Daar zal de Belastingdienst Caribisch Nederland de ouders ondersteunen.

Lees de kamerbrief van staatssecretaris Aukje de Vries

Deel deze pagina