Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Ook een ex-partner kan gedupeerd zijn

De kinderopvangtoeslag wordt aangevraagd door één ouder. En ook het herstel van wat mis ging gaat naar één ouder: de aanvrager. Dat herstel is dan bedoeld voor het hele huishouden. In sommige situaties kan dit tot vervelende situaties leiden. Bijvoorbeeld als partners niet meer bij elkaar zijn.

De ex-partner kan ook last hebben ondervonden van de problemen met de kinderopvangtoeslag. Maar hij of zij heeft in de huidige regeling geen toegang tot herstel. Naar schatting gaat het om een groep van ongeveer 8.000 ouders. Het kabinet wil dit probleem aanpakken.

Op 23 juni 2021 presenteerde staatssecretaris Van Huffelen mogelijke denkrichtingen voor een oplossing. Deze gaat zij nog bespreken met de Tweede Kamer. Daarna moeten de regelingen verder uitgewerkt worden. Als de definitieve plannen er zijn, zullen wij deze hier bekend maken.

Ideeën voor regeling ex-partners

  • Er komt waarschijnlijk één regeling voor ex-partners die voor tenminste een jaar na de eerste terugvordering toeslagpartner waren van de voormalige aanvrager. En bij de eerste herstelbetaling niet meer samen zijn met de aanvrager.
  • Ex-partners worden waarschijnlijk officieel erkend als gedupeerden, zij krijgen daardoor echt op vrijstelling van vermogenstoetsing voor eventuele compensatie en recht op brede hulp vanuit gemeenten.
  • Er wordt ook gekeken naar een oplossing voor de schulden van ex-partners. De schuldenoplossing geldt niet voor eventuele nieuwe partners van de ex-partners.
  • Ex-partners maken geen zelfstandige aanspraak op de €30.000 van de Catshuisregeling en de integrale beoordeling. Die is namelijk voor herstel voor het huishouden. De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen keert dit uit aan de aanvrager van de toeslag.
  • Aanvragers en ex-partners kunnen als zij dat willen zelf tot een onderlinge verdeling van de herstelbedragen komen. Dit valt buiten de uitvoering van de ex-partner regeling.
  • Alle ex-partners ontvangen waarschijnlijk eenmalig een bedrag van € 10.000.
  • Ex-partners krijgen waarschijnlijk toegang tot de Commissie Werkelijke Schade.
  • Bij de verdere uitwerking nemen wij ook een mogelijkheid op voor gedupeerde ex-partners die wel binnen de bedoeling van deze regeling vallen, maar op onvoorziene wijze alsnog tussen wal en schip vallen. Dit noemen we een hardheidsclausule.

Deel deze pagina