Ga direct naar de inhoud

De ex-toeslagpartnerregeling

Bij de aanpak van de kinderopvangtoeslag is tussen 2005 en 2019 veel niet goed gegaan. Die fouten uit het verleden compenseren we. De kinderopvangtoeslag wordt aangevraagd door 1 ouder. Zodat ook de compensatie naar 1 ouder gaat: de aanvrager. De compensatie is bedoeld voor het hele huishouden. In sommige situaties kan dit tot vervelende situaties leiden. Bijvoorbeeld als toeslagpartners niet meer bij elkaar zijn. Het kabinet heeft daarom besloten om ook ex-toeslagpartners te compenseren.

Planning

Naast de wet Hersteloperatie Toeslagen wordt voor gedupeerde ex-toeslagpartners een aanvullende wet voorbereid. Dit wetsvoorstel is 28 april 2023 aan de Tweede Kamer voorgelegd. De Tweede en Eerste Kamer worden gevraagd om in te stemmen met het aanvullende wetsvoorstel. Als de Tweede en Eerste Kamer instemmen voor juli 2023 kan de regeling voor ex-toeslagpartners naar verwachting in het derde kwartaal van 2023 van start gaan.

We willen een goede regeling maken voor ex-toeslagpartners zodat we ook echt de juiste groep gedupeerden bereiken. Dat vraagt zorgvuldigheid en dat kost tijd. In de tussentijd werken we hard door aan de ontwikkeling van deze regeling. We bereiden deze nieuwe regeling tot in detail voor. Zo kunnen we direct starten met de uitvoering zodra de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel goedkeuren.  

Om voor de regeling in aanmerking te komen hoeft u geen contact op te nemen. Nieuwe informatie maken wij hier bekend. 

Over het wetsvoorstel

De compensatie voor de ex-toeslagpartners zoals nu in het wetsvoorstel staat, bestaat uit een vaststaand bedrag van € 10.000. Daarnaast is er hulp bij publieke schulden, wordt aanvullende schade gecompenseerd en kunnen zij gebruik maken van de brede ondersteuning van de gemeente waar zij wonen.

Goed om te weten

Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste kamer. Zodra we hier meer informatie over hebben, informeren we u direct via deze website. Als de regeling wordt goedgekeurd, leest u ook hoe u in aanmerking komt voor deze regeling.

Verder lezen

Deel deze pagina