Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Toeslagen Herstel

Kinderopvangtoeslag: wat er misging

Onderzoek naar fraude

Kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Hierdoor kunnen ouders die werken hun kinderen naar de opvang brengen. De Belastingdienst controleert regelmatig of ouders ook echt recht op toeslag hebben. In 2014 dacht de Belastingdienst dat ouders fraude pleegden met de Kinderopvangtoeslag. Daarom werd er een groot onderzoek gestart.

Te streng

De Belastingdienst is in die periode mogelijk te streng geweest en heeft niet goed gereageerd. Sommige ouders waren bijvoorbeeld alleen maar iets vergeten bij het invullen van de aanvraag. Andere ouders waren het slachtoffer van een gastouderbureau dat fraude pleegde. Zij tekenden contracten die onduidelijk waren. De fouten zijn ontdekt, maar het kost tijd om ze te herstellen.  

Veel mensen zijn bezorgd en boos om wat er gebeurde en omdat de problemen nog niet zijn opgelost. De Tweede Kamer heeft de staatssecretaris van Financiën opdracht gegeven om alle getroffen ouders zo snel mogelijk te helpen. Dat heeft ze beloofd. De Belastingdienst werkt er nu hard aan om alle ouders duidelijkheid te geven. En om hun situatie te herstellen.