Ga direct naar de inhoud

Van Kindpanel naar community

Publicatiedatum 08-10-2020 | Laatste update 15-04-2022

Bij het herstel van de problemen met de kinderopvangtoeslag gaat het bijna altijd over de getroffen ouders. Maar daar horen natuurlijk ook de kinderen bij. De kinderen van gedupeerde ouders hebben ook hun ervaringen en verhalen. En die zijn belangrijk. Sommige kinderen en jongeren dragen de gevolgen nog steeds met zich mee. Daarom is het Kindpanel opgericht. Het Kindpanel adviseert de Belastingdienst vanuit hún ervaringen.

Kinderen en jongeren denken en praten mee

De kinderen en jongeren spreken bijvoorbeeld over:

  • publicatie van de verhalen van deze kinderen over wat hen is overkomen. Natuurlijk alleen van kinderen die dat zelf willen;
  • een hulplijn voor kinderen die een luisterend oor nodig hebben;
  • een online community van ervaringsdeskundigen (kinderen en jongeren van 18+);
  • het organiseren van individuele hulp voor kinderen die dat nodig hebben. Dat kan gaan om materiële hulp. Dat is hulp in de vorm van geld. Maar ook om immateriële hulp. Bijvoorbeeld iemand die luistert of advies geeft;
  • de kindregeling. Het kabinet heeft daarvoor 200 miljoen euro beschikbaar gesteld. De kinderen en jongeren van 18+ praten over hoe dit geld als ‘steuntje in de rug’ kan dienen. Zij doen dat op hun manier en in hun eigen tempo.  Zodra dit klaar is, krijgen zij de ruimte om hun advies en motivatie zelf naar buiten te brengen.

"Het Kindpanel is een groep kinderen van gedupeerde toeslagenouders. Zij delen wat hun is overkomen en denken mee over wat nu moet gebeuren om hun leven op de rit te krijgen. Het panel begon in de zomer van 2020 met kinderen tussen de 8 en 18 jaar. Nu is de groep uitgebreid naar een community, zodat ook 18-plussers zich kunnen laten horen." Lea Bouwmeester, voorzitter Kindpanel

Publicatie van Missing Chapter Foundation

Missing Chapter helpt de kinderen, jongeren en 18-plussers om mee te denken en te beslissen over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Ze begeleidde de kinderen bij het opstellen van hun advies.

Missing Chapter Foundation verzamelt de verhalen van kinderen en jongeren die zijn getroffen door de problemen bij de kinderopvangtoeslag. Zij willen heel graag dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren hun verhaal kunnen delen. Alle verhalen worden onderdeel van een publicatie. Deze publicatie maakt de gevolgen van de problemen bij de kinderopvangtoeslag op het leven van kinderen en jongeren zichtbaar. Inzichten van kinderen en jongeren moeten altijd het startpunt van denken en handelen zijn. Daarom wordt de publicatie overhandigd aan de gemeenten en de Belastingdienst.

Stuur je verhaal in

Ben jij ook kind van een gedupeerde ouder en wil jij ook jouw persoonlijke verhaal vertellen? Schrijf dan een brief (het liefst handgeschreven) of maak een tekening. Scan deze in en stuur naar: mijnverhaal@missingchapter.org.

Je brief of tekening opsturen kan ook. Stuur jouw verhaal naar:

Number Five Foundation
‘t Hoenstraat 5
2596 HX Den Haag

Digitale community

We bouwen nu aan een digitale community. Zodra je je daar kunt aanmelden melden wij dat hier, op deze website.

Verder lezen

Deel deze pagina