Ga direct naar de inhoud

Kindpanel: kinderen praten mee

8 oktober 2020 17:19

Bij het herstel van de problemen met de kinderopvangtoeslag gaat het eigenlijk altijd over de getroffen ouders. Maar daar horen natuurlijk ook de kinderen bij. De kinderen van gedupeerde ouders hebben ook hun ervaringen en verhalen. En die vinden wij belangrijk om te horen. Want sommige kinderen dragen de gevolgen nog steeds met zich mee. Daarom is het Kindpanel opgericht. Het Kindpanel adviseert de Belastingdienst vanuit hún ervaringen.

Wij willen graag leren van de ervaringen van kinderen. Samen met de voorzitter van het Kindpanel, Lea Bouwmeester, gaan de kinderen de Herstelorganisatie Toeslagen van de Belastingdienst en de staatssecretaris adviseren.

Voorzitter Lea Bouwmeester en het Kindpanel zijn onafhankelijk. Het Kindpanel werkt samen met Missing Chapter. Deze organisatie helpt kinderen om mee te denken en te beslissen over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn.

Wat doet het Kindpanel?

De kinderen uit het Kindpanel hebben een stem hoe de Belastingdienst de problemen rond de kinderopvangtoeslag gaat oplossen. Ze geven tips en denken mee over hoe de Belastingdienst dit kan doen. Samen met voorzitter Lea Bouwmeester gaan ze op zoek naar verhalen, adviezen en antwoorden. Dit doen ze onafhankelijk. De Belastingdienst luistert naar hun verhalen en adviezen.

Voorzitter Kindpanel

Lea Bouwmeester, voorzitter KindpanelLea Bouwmeester is een bekende Nederlandse oud-politica. Ze wil graag mensen een stem geven die niet altijd gehoord worden.

"Als voorzitter ga ik er zorg voor dragen dat de kinderen die te maken hebben gehad met het gedoe rondom de Belastingdienst worden gehoord en dat er naar ze geluisterd wordt. Daarvoor gaan we en veilige omgeving creëren waarin kinderen hun ervaringen en belevingen kunnen delen. Dat vind ik belangrijk voor henzelf, maar ook voor de Belastingdienst. Want die wil er van leren en hoe ze dit voor altijd kunnen voorkomen."

Voor wie is het Kindpanel?

Voor de kinderen van ouders, die onterecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen.

Hoeveel kinderen zitten er in het Kindpanel?

In het Kindpanel zitten nu 10 kinderen van 8 jaar en ouder. Dit zijn jongens én meisjes van verschillende leeftijden uit heel Nederland.

Hoe zijn deze kinderen geselecteerd?

Een groep kinderen, die aangesloten zijn bij Missing Chapter, heeft samen met voorzitter Lea alle aanmeldingen bekeken. Zij hebben deze 10 kinderen uitgekozen.

De Belastingdienst heeft dat niet zelf gedaan, want we willen dat het Kindpanel onafhankelijk is.

Wanneer gaat het Kindpanel van start?

Het Kindpanel is op 17 november 2020 voor het eerst bij elkaar gekomen. De kinderen hebben kennis gemaakt met elkaar en met Lea Bouwmeester, de voorzitter.

Wil jij je nog aanmelden voor het Kindpanel?

Op dit moment is het Kindpanel compleet. Maar het kan zijn dat er later een plekje vrijkomt. Bijvoorbeeld als één van de kinderen wil stoppen.

Wil je alvast laten weten dat je later wil meedoen? Stuur dan een e-mail aan Lea. Je kunt haar mailen op: voorzitter@kindpanel.nl.

Om mee te kunnen doen moet je tussen de 8 en 18 jaar oud zijn. En jouw ouders hebben problemen gehad met de Belastingdienst over kinderopvangtoeslag. Als je je wilt aanmelden, vergeet dan niet om je ouders eerst te vragen of het mag.