Ga direct naar de inhoud

Advies over jouw geld nodig?

Het geld dat je krijgt, kan jou op verschillende manieren helpen.

Weet jij al wat je met het geld gaat doen? Ga je meteen iets kopen of wil je sparen voor later? Of wil je eerst hulp en advies over wat je met je geld kunt doen? Bijvoorbeeld tips over hoe je overzicht krijgt in je geldzaken? Of tips over hoe je niet zo snel je geld uitgeeft? Lees dan hier meer informatie en handige tips.

3 tips om met het geldbedrag om te gaan

Als je ineens een geldbedrag ontvangt, is het misschien lastig om daar mee om te gaan. Misschien kun je niet eens geloven dat dit bedrag op jouw rekening staat. Of ben je bang dat het uit je handen glipt. We geven je 3 tips hoe je dat kan voorkomen. Doe er je voordeel mee!

Deze informatie werd samengesteld door het Nibud.

1. Zet het geld eerst even opzij

Wil je iets kopen, ga je sparen voor later of weet je helemaal nog niet wat je met het geld gaat doen? Het is helemaal aan jou. Het is namelijk echt jouw geld, je hoeft het nooit terug te betalen. We raden je wel aan het geld eerst op een spaarrekening te zetten. Dan kan je het niet zomaar per ongeluk uitgeven. En voorkom je dat het ineens op is. In de tussentijd kun jij bedenken wat je met het geld gaat doen.

Als je dat bedacht hebt, kun je een plan maken. Misschien heb je genoeg aan het geld dat nu op je spaarrekening staat. En misschien is het nog maar het begin. Het is sowieso slim om altijd wat geld achter de hand te houden op je spaarrekening. Dat noemen we een buffer. Als er dan iets kapotgaat of tegenzit op het gebied van geld, kun je dat opvangen met je buffer.

2. Wees voorzichtig

Dat je geld hebt ontvangen, hoef je niet aan iedereen te vertellen. Als mensen weten dat je geld hebt, kan het zijn dat ze je gaan vragen om dingen te betalen. Terwijl het geld van jou is. Of ze willen je adviezen geven die misschien helemaal niet zo goedbedoeld zijn als ze lijken. Wees dus voorzichtig met aan wie je het vertelt. Wil je er toch over praten? Dan kun je bellen met de Alles Oké? Supportlijn (0800-0450). Of iemand kiezen in je omgeving die je echt vertrouwt. Een familielid of goede vriend(in) bijvoorbeeld.

Wees ook voorzichtig als je je bankzaken doet. Bijvoorbeeld als je een bedrag van je betaal- naar je spaarrekening overzet of andersom. Of als je iets koopt. Kies een moeilijk wachtwoord en deel het nooit met anderen. Doe het thuis, via een vertrouwd netwerk. Check als je online gaat bankieren of de url begint met 'https://', waarbij de 's' staat voor 'secured' (=beveiligd). En sluit de website goed af als je klaar bent. Ook op je mobiele telefoon.

3. Jij bepaalt

Misschien wil je het geld liever meteen uitgeven. Dat is niet zo gek, want je komt de hele dag in de verleiding om iets te kopen. Overal zie je reclame en vliegen de advertenties je om de oren. Die hebben maar 1 doel: jou dingen te laten kopen. Hoe jong of oud we ook zijn, we vinden het allemaal moeilijk om die verleidingen de baas te blijven. Want iets kopen voelt soms gewoon fijn. Maar hou wel in gedachten dat je het geld maar 1 keer uit kunt geven. Denk er dus eerst goed over na. Niemand behalve jij bepaalt wat je met het geld doet. Ook reclamemakers niet.

Tegenwoordig hoor je ook veel over beleggen. Misschien krijg jij er ook advertenties en commercials van te zien. Of volg je influencers die het hierover hebben. De rente die je nu op een spaarrekening krijgt, is laag. Daarom kiezen steeds meer jongeren ervoor om hun geld te beleggen. Bijvoorbeeld in crypto. Met beleggen kun je geld verdienen, maar je weet nooit zeker of dat gaat lukken. Je kunt je geld ook verliezen. Verdiep je daarom eerst goed in de voor- en nadelen. En beleg nóóit met geld dat je eigenlijk niet kunt missen.

Heb je schulden?

Je voelt je vaak vervelend als je schulden hebt. En je maakt je dan veel zorgen.
Heb je schulden? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met een casemanager van je gemeente. Neem contact op met je gemeenten en zeg dat je graag een casemanager wilt spreken. Samen kun je kijken welke hulp voor jou het beste is. Zodat je uit je financiële problemen kunt komen. Wacht niet tot je schuld nog hoger is. Ook als je nog maar een kleine schuld hebt, is er al ondersteuning mogelijk!

Verder lezen

Deel deze pagina