Ga direct naar de inhoud

Hoe is de kindregeling gemaakt?

In 2020 is gestart met het maken van een herstelplan voor kinderen. In het plan moest staan wat kinderen en jongeren nodig hebben. Samen met gedupeerde kinderen is er gewerkt aan dit herstelplan. Het resultaat is de kindregeling. In de Wet hersteloperatie toeslagen staat wie recht heeft op de kindregeling. En welke hulp beschikbaar is.

Zo ging het maken van het plan:

In gesprek met kinderen en jongeren

Het herstelplan moet goed passen bij wat gedupeerde kinderen nodig hebben. Daarom waren er veel gesprekken met gedupeerde kinderen. Missing Chapter hielp daarbij. De gedupeerde kinderen vertelden hun verhaal. En zeiden welke hulp er nodig is.

Kinderen en jongeren gaven advies

De kinderen en jongeren gaven het advies om een herstelregeling te maken. In die regeling moet staan welke hulp ze kunnen krijgen. Zodat ze kansen krijgen voor de toekomst. Bijvoorbeeld met hulp om een trauma te verwerken. Of om problemen met schulden of woonruimte op te lossen. Ook vonden zij dat gedupeerde kinderen een geldbedrag moesten krijgen.

Tweede Kamer vond het advies goed

De Tweede Kamer nam de adviezen van de kinderen en jongeren over. De herstelregeling heet vanaf dat moment ‘kindregeling’.

Extra advies van kinderen over aanvullende hulp

Number5 Foundation onderzocht welke hulp nodig is. Bij Number5 Foundation werken veel mensen samen om goede oplossingen te vinden voor moeilijke problemen. In 2021 praatte Number5 Foundation over emotioneel herstel met verschillende organisaties. En ook met gedupeerde kinderen en hun ouders.

In januari 2022 kwam er nog een rapport: ‘Waardige toekomst’. Hierin staan adviezen over het mogelijk maken van een beter toekomstperspectief voor gedupeerde kinderen.

Adviesbureau Diversion sprak in de zomer van 2022 met nog eens 114 kinderen en jongeren. Diversion beschreef de adviezen van de kinderen en jongeren in het rapport ‘Ken ons, help ons’. En deelde het rapport met de kinderen die zij spraken en met het ministerie van Financiën.

Start van de kindregeling

Op 5 november 2022 is de Wet hersteloperatie toeslagen in gegaan. Dit betekent dat de kindregeling in kleine stapjes begint.

Er wordt hard gewerkt om zoveel mogelijk aanvullende hulp klaar te hebben in 2023. Gedupeerde kinderen helpen hierbij. Deze aanvullende hulp komt er:

  • Contact met lotgenoten
    Er komt een overzicht van groepen met kinderen en jongeren die hetzelfde meemaakten als jij. Je kunt je dan aansluiten bij een groep. Als je dat wilt. Ook komt er professionele hulp als je zelf een community wil oprichten.
  • Hulp bij het omgaan met geld
    Je kunt hulp krijgen bij het omgaan met je geld. Op deze website komt hier meer informatie over. Maar er komt ook een plek waar je naartoe kunt gaan om hulp te krijgen. Ook als je extra hulp nodig hebt bij het oplossen van grote schulden.
  • E-Health-app op maat
    Deze app helpt als je depressie gedachten hebt. Of als je je eenzaam voelt. Of schaamt. Maar ook als je bijvoorbeeld wil werken aan je gewicht.

Verder lezen

Deel deze pagina