Ga direct naar de inhoud

Over de kindregeling

De kindregeling is voor kinderen en jongeren die de problemen met de kinderopvangtoeslag van dichtbij meemaakten. Omdat hun ouders gedupeerd zijn. Op deze pagina lees je meer over de kindregeling.

Waarom is er een kindregeling?

Er zijn fouten gemaakt met de kinderopvangtoeslag. De regels werden fout of te streng toegepast. Hierdoor kregen ouders geen kinderopvangtoeslag meer. En moesten ze de toeslag die ze eerder hadden gekregen terugbetalen. Dat had nooit mogen gebeuren. De overheid wil deze fouten graag herstellen. Niet alleen voor de gedupeerde ouders. Maar ook voor de gedupeerde kinderen.

Door de gemaakte fouten hebben veel kinderen en jongeren geleden. Stress. Armoede. Kansen voor de toekomst werden kleiner. En soms gingen ouders uit elkaar. Het is belangrijk dat er hulp komt. Om al deze kinderen en jongeren te helpen. En ze een steuntje in de rug te geven. De kindregeling helpt hierbij.

Wat houdt de kindregeling in?

Samen met gedupeerde kinderen en jongeren is een plan gemaakt. Zij vertelden hoe ze écht geholpen willen worden. Om te herstellen. En om weer positief naar de toekomst te kijken. Op basis van dit plan is de kindregeling gemaakt. De kindregeling bestaat uit hulp op 3 onderdelen:

  1. Een geldbedrag
  2. Brede ondersteuning door de gemeente
  3. Aanvullende hulp

Voor wie is de kindregeling bedoeld?

De kindregeling is voor kinderen van vastgesteld gedupeerde ouders. Dit betekent dat de ouders een brief hebben gekregen. In die brief staat dat er fouten zijn gemaakt met hun kinderopvangtoeslag. En dat zij recht hebben op een geldbedrag. Hebben jouw ouders zo’n brief gekregen? Dan heb jij recht op de kindregeling.

Recht op de kindregeling

Je hebt recht op de kindregeling als je voldoet aan deze 2 punten:

  1. Je ouder(s)/verzorger(s) zijn vastgesteld gedupeerd. Dat is: uit onderzoek naar een persoonlijke situatie blijkt dat er in het verleden fouten zijn gemaakt met de kinderopvangtoeslag. En dit is bevestigd met een beschikking. In de beschikking staat dat de gedupeerde recht heeft op €30.000. Jouw ouder(s)/verzorger(s) hebben die beschikking gekregen.
  2. Je valt binnen de leeftijdsgrens. Dat is als:
    • je op 1 januari 2005 maximaal 20 jaar oud was. Was je op 1 januari 2005 21 jaar of ouder? Dan heb je geen recht op de kindregeling.
    • en je bent geboren voor of uiterlijk op 5 november 2022. Ben je geboren na 5 november 2022 dan heb je geen recht op de kindregeling.

Heb je nog vragen over de kindregeling?

Heb je vragen over de kindregeling? Of heb je direct hulp nodig? Bel dan gratis met het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag. Het telefoonnummer is 0800 – 2 358 358. Je kunt ze bellen op maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 20.00 uur. En op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Verder lezen

Deel deze pagina