Ga direct naar de inhoud

Voorlopige planning: Wanneer krijg jij jouw brief?

De kindregeling vraagt om een zorgvuldige aanpak. Het gaat immers om veel kinderen. Op deze pagina lees je hoe de voorlopige planning eruit ziet. En wie welke informatie krijgt. En wanneer.

Kinderen die recht hebben op de kindregeling krijgen vanzelf een brief. Die brief wordt steeds in kleine groepen gestuurd. En volgens een bepaalde volgorde. Gaat alles goed? Dan worden de groepen groter gemaakt. En krijgen de verschillende groepen sneller achter elkaar de brief.

Volgorde versturen brieven

Bij het maken van de voorlopige planning is uitgegaan van deze volgorde:

 1. Als eerste informeren wij de kinderen van 18 jaar en ouder waarvan het rekeningnummer bekend is.
 2. Er wordt gekeken naar het moment wanneer de ouder/verzorger van het kind erkend is als gedupeerde. Kinderen van eerder erkend gedupeerde ouders gaan voor. Bijvoorbeeld: een ouder is erkend gedupeerd in 2020. Een andere ouder is erkend gedupeerd in 2022. Het kind van de erkende gedupeerde ouder uit 2020 gaat voor het kind van de erkend gedupeerde ouder in 2022. Dit geldt niet voor de kinderen van 18 jaar en ouder waarvan het bankrekeningnummer niet bekend is.
 3. Kinderen jonger dan 18 jaar uit 1 gezin krijgen zoveel mogelijk tegelijk de informatie.

Eerste brieven ontvangen

Inmiddels heeft een aantal kinderen een informatiebrief ontvangen. Dit is een deel van de groep van 18 jaar en ouder waarvan het bankrekeningnummer bekend is. De eerste groep kreeg de brief op 17 november 2022. De tweede groep kreeg de brief op 30 november 2022. Deze 2 groepen krijgen nog dit jaar het geldbedrag.

Volgorde in 2023

Hieronder staan de maanden waarin de brieven worden verstuurd en aan wie.

 • Januari 2023
  Kinderen van 18 jaar en ouder waarvan wij het rekeningnummer weten.
 • Februari 2023
  Kinderen van 0 tot en met 17 jaar waarvan de ouder/verzorger in 2019 of 2020 erkend is als gedupeerde.
 • Maart en april 2023
  • Kinderen waarvan de ouder/verzorger in januari, februari of maart 2021 erkend is als gedupeerde.
  • Kinderen van 18 jaar en ouder waarvan het bankrekeningnummer niet bij ons bekend is.
 • Mei 2023
  Kinderen waarvan de ouder/verzorger van april 2021 tot en met december 2021 erkend is als gedupeerde.
 • Juni 2023
  Kinderen waarvan de ouder/verzorger in 2022 erkend is als gedupeerde.

Vanaf januari 2023 krijgt eerst de ouder/verzorger een brief. En 3 weken daarna krijgt het kind (of kinderen) van de ouder/verzorger een brief.

Planning informeren kinderen

Tijdlijn van de planning

In het plaatje hierboven staat wanneer en wie een brief krijgt. Op de horizontale lijn staan de maanden in 2022 en 2023. Daaronder staan 4 lijnen met bolletjes. De bolletjes laten zien op welk moment de brieven worden verstuurd. Elke kleur staat voor een leeftijdsgroep.

Enkele datums zijn nu al bekend.

Rond 25 januari krijgen de volgende kinderen een brief:

 • 18 jaar en ouder (blauw) waarvan het rekeningnummer bekend is

Rond 15 februari krijgen de volgende kinderen een brief:

 • 18 jaar en ouder (blauw) waarvan het rekeningnummer bekend is
 • groep 12 tot en met 17 jaar (geel)
 • groep 0 tot en met 11 jaar (rood)

Rond 1 maart krijgen de volgende kinderen een brief:

 • 18 jaar en ouder (blauw) waarvan het rekeningnummer bekend is

Gaat alles goed? Dan volgen de stappen elkaar sneller op. En krijgen de verschillende groepen sneller achter elkaar de brief.

Uitleg per leeftijdsgroep

Elke groep ontvangt een brief die aansluit bij de leeftijd en de behoefte van het kind. De inhoud van deze brieven is steeds hetzelfde. Zo gaat het per leeftijdsgroep:

18 jaar en ouder waarvan bankrekeningnummer bekend is
 1. De gedupeerde ouder/verzorger ontvangt een brief. Dat is een ‘aankondigingsbrief’. In die brief staat dat 3 weken later een brief wordt gestuurd naar hun kind(eren).
 2. De jongere ontvangt 3 weken later zelf een brief. De brief gaat naar het adres waar de jongere woont.
  Van deze groep is het rekeningnummer bekend. Dit is het rekeningnummer dat bij de Belastingdienst bekend is. Op mijn.belastingdienst.nl kunnen de jongeren zien welk bankrekeningnummer dat is. Inloggen op Mijn Belastingdienst gaat via DigiD.

Er zijn nu 2 mogelijkheden:

 1. De jongere wil het geld ontvangen op het bij de Belastingdienst bekende bankrekeningnummer.
  De jongere hoeft niets te doen. Ongeveer 4 weken na de eerste brief krijgt de jongere nog een brief. Die brief heet ‘Bericht van betaling’. Het geldbedrag staat kort daarna op de bankrekening.
 2. De jongere wil het geld ontvangen op een ander bankrekeningnummer.
  De jongere kan het bankrekeningnummer wijzigen via mijn.belastingdienst.nl. Maar let op: de Belastingdienst gebruikt dat bankrekeningnummer daarna voor de inkomstenbelasting en toeslagen. Het is wel mogelijk om het bankrekeningnummer na ontvangst van het geldbedrag weer terug te veranderen. Het bankrekeningnummer wijzigen kan tot uiterlijk 10 werkdagen na ontvangst van de brief.
 3. Binnen 4 weken na de eerste brief krijgt de jongere nog een brief. Die brief heet ‘Bericht van betaling’. Het geldbedrag staat kort daarna op het gewijzigde bankrekeningnummer.
18 jaar en ouder waarvan het bankrekeningnummer niet bekend is
 1. De gedupeerde ouder/verzorger ontvangt een brief. Dat is een ‘aankondigingsbrief’. In die brief staat dat 3 weken later een brief wordt gestuurd naar hun kind(eren).
 2. De jongere ontvangt 3 weken later een brief. Deze brief heet een beschikking. Die brief gaat naar het adres waar de jongere woont.
 3. De jongere geeft het bankrekeningnummer door. In de brief staat hoe de jongere dat kan doen. Bij het doorgeven van het bankrekeningnummer is een DigiD nodig.
 4. Enkele dagen na het doorgeven van het bankrekeningnummer krijgt de jongere een ‘Bericht van betaling’. Dat bericht wordt gestuurd naar het adres waar de jongere woont.
 5. Snel na het ‘Bericht van betaling’ ontvangt de jongere het geld op de bankrekening.
12 tot en met 17 jaar oud
 1. De gedupeerde ouder/verzorger ontvangt een brief. Dat is een ‘aankondigingsbrief’. In die brief staat dat 3 weken later een brief wordt gestuurd naar hun kind(eren).
 2. Het kind ontvangt 3 weken later zelf een brief. Deze brief heet een beschikking. Deze wordt gestuurd naar het adres waar het kind woont. De gedupeerde ouder/verzorger krijgt een kopie van de beschikking.
 3. Het kind geeft het bankrekeningnummer door. In de brief staat hoe het kind dat kan doen. Bij het doorgeven van het bankrekeningnummer is een DigiD nodig.
 4. Enkele dagen na het doorgeven van het bankrekeningnummer krijgt het kind een ‘Bericht van betaling’. Dat bericht wordt gestuurd naar het adres waar het kind woont.
 5. Snel na het ‘Bericht van betaling’ ontvangt het kind het geld op de bankrekening.

Let op: woont het kind niet bij de gedupeerde ouder/verzorger? Bijvoorbeeld omdat de ouders/verzorgers gescheiden zijn? Dan wordt de aankondigingsbrief en de kopie van de beschikking gestuurd naar de gedupeerde ouder. Bijvoorbeeld: de ouders van een kind zijn gescheiden. Het kind woont bij de moeder. Maar de vader is de erkend gedupeerde ouder. Omdat de kinderopvangtoeslag op zijn naam staat. Zowel de aankondigingsbrief als de kopie van de beschikking sturen wij dan naar de vader. Ook al woont het kind bij de moeder.

Woont het kind bij geen van de ouders? Dus niet bij de vader of de moeder? Dan sturen wij de aankondigingsbrief en de kopie van de beschikking naar de wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Dit is bijvoorbeeld het geval als een kind is geadopteerd.

0 tot en met 11 jaar oud
 1. De gedupeerde ouder/verzorger ontvangt een brief. Dat is een ‘aankondigingsbrief’. In die brief staat dat wij 3 weken later een brief sturen naar hun kind(eren).
 2. De gedupeerde ouder/verzorger ontvangt 3 weken later een brief voor het kind. Deze brief heet een beschikking.
 3. De ouder/verzorger geeft het bankrekeningnummer aan ons door. In de brief staat hoe de ouder/verzorger dat kan doen. Bij het doorgeven van het bankrekeningnummer is een DigiD nodig.
 4. Enkele dagen na het doorgeven van het bankrekeningnummer krijgt de ouder/verzorger een ‘Bericht van Betaling’.
 5. Snel na het ‘Bericht van betaling’ ontvangt het kind het geld op de bankrekening.

Let op: woont het kind niet bij de gedupeerde ouder/verzorger? Bijvoorbeeld omdat de ouders/verzorgers gescheiden zijn? Dan sturen wij een kopie van de beschikking en het ‘Bericht van Betaling’ naar de ouder/verzorger waarbij het kind woont. Bijvoorbeeld: de ouders van een kind zijn gescheiden. Het kind woont bij de moeder. Maar de vader is de erkend gedupeerde ouder. Omdat de kinderopvangtoeslag op zijn naam staat. De vader krijgt dan de aankondigingsbrief en de beschikking. De moeder krijgt een kopie van de beschikking en het ‘Bericht van betaling’.

Woont het kind bij geen van de ouders? Dus niet bij de vader of de moeder? Dan wordt de aankondigingsbrief, de beschikking en het ‘Bericht van Betaling’ gestuurd naar de wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Dit is bijvoorbeeld het geval als een kind is geadopteerd.

Bijzondere situaties

Sommige situaties vragen om andere aandacht. Bijvoorbeeld als een kind niet bij 1 van de ouders woont. Als het niet duidelijk is wie het ouderlijk gezag over het kind heeft. Of als de ouders in een schuldentraject zitten. Of het kind zelf een bewindvoerder heeft. Bij die situaties wordt in de eerste maanden van 2023 contact opgenomen met de ouder/verzorger. Of met bijvoorbeeld de bewindvoerder. Daarna ontvangen de kinderen een brief.

Deel deze pagina