Ga direct naar de inhoud

Kindregeling

Bij het herstel van de gemaakte fouten bij de kinderopvangtoeslagaffaire gaat het vaak over ouders. Maar ook kinderen en jongeren zijn gedupeerd. Voor hen is de kindregeling in de maak. De kindregeling is een herstelregeling die bedoeld is als steun in de rug voor kinderen en jongeren.

De kinderopvangtoeslagaffaire heeft veel met kinderen en jongeren gedaan. Stress thuis. Armoede. Soms zijn ouders uit elkaar gegaan. Of kinderen zelfs uit huis geplaatst. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren hun leven weer op de rit krijgen. De kindregeling helpt daarbij.

De kindregeling

De kindregeling is een herstelregeling speciaal voor kinderen van vastgesteld gedupeerde ouders.

Geldbedrag

Kinderen van vastgesteld gedupeerde ouders krijgen een geldbedrag. UHT betaalt de bedragen uit. Per leeftijdsgroep is er een ander bedrag vastgesteld.

Leeftijd kind/jongereGeldbedrag
0 t/m 5 jaar€2.000
6 t/m 11 jaar€4.000
12 t/m 14 jaar€6.000
15 t/m 17 jaar€8.000
18 jaar en ouder€10.000
De bedragen per leeftijd:
Aanvullende hulp gericht op herstel

Een geldbedrag is niet genoeg. Daarom komt er meer hulp en ondersteuning voor kinderen van gedupeerde ouders. Het ministerie van Financiën werkt hiervoor een plan uit. Samen met kinderen, jongeren en gemeenten.

Aanmelden kindregeling niet nodig

Aanmelden voor de kindregeling is niet nodig. UHT neemt zelf contact op met (kinderen van) vastgesteld gedupeerde ouders. Nu kan dat nog niet. Dat kan wel als de Tweede en Eerste Kamer de herstelwet goedkeuren.

De herstelwet heet eigenlijk Wet hersteloperatie toeslagen. In deze wet staan regels voor het herstellen van de fouten die gemaakt zijn bij de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook de regels die gaan over de uitvoer van de kindregeling staan in deze wet. De herstelwet is nu nog een wetsvoorstel. Dat betekent dat de Tweede Kamer en de Eerste Kamer de wet nog moeten goedkeuren. Herstelwet goedgekeurd? Dan kan UHT beginnen met de uitvoer van de kindregeling. En met het betalen van de geldbedragen.

Ontstaan kindregeling

In 2020 is gestart met het maken van een herstelplan voor kinderen en jongeren.

In gesprek met kinderen en jongeren

Het is belangrijk dat het herstelplan aansluit op wat kinderen en jongeren nodig hebben. Dat vond Alexandra van Huffelen ook. Zij was in 2020 staatssecretaris van Financiën voor toeslagen en douane. In 2020 heeft zij Missing Chapter Foundation gevraagd om te praten met kinderen van gedupeerde ouders. Kinderen in de leeftijdsgroep van 9 tot 17 jaar en jongeren ouder dan 18 jaar hebben toen advies gegeven over welke hulp nodig is.

Advies kinderen en jongeren

De kinderen en jongeren adviseerden een herstelregeling te maken. Een regeling speciaal voor kinderen en jongeren. Hierin moet staan welke hulp mogelijk is. Zoals hulp bij het verwerken van trauma. Of hulp bij het oplossen van problemen met schulden of woonruimte. Een ander belangrijk advies is dat er een financiële vergoeding moet komen.

Leeftijd kind/jongereGeldbedrag
0 t/m 5 jaar€2.000
6 t/m 11 jaar€4.000
12 t/m 14 jaar€6.000
15 t/m 17 jaar€8.000
18 jaar en ouder€10.000
De kinderen en jongeren hebben de volgende bedragen voorgesteld:
Advies kinderen en jongeren overgenomen door Tweede Kamer

Het hele advies van de kinderen en jongeren over de herstelregeling is naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer heeft het advies geaccepteerd en verder uitgewerkt. De herstelregeling heet nu ‘kindregeling’.

Kindregeling in de toekomst

UHT start met de uitvoer van de kindregeling als de Tweede en Eerste Kamer de herstelwet goedkeuren. Maar er komt meer aanvullende hulp.

Meedenken over ondersteuning bij herstel

Welke hulp is er verder nodig naast het geldbedrag? Is er ondersteuning en advies nodig op het gebied van geldzaken? Of hulp bij het ontwikkelen van talenten? Mist er iets in de kindregeling? Dit zijn onderwerpen die bureau Diversion bespreekt met jongeren in de leeftijd van 14 tot 28 jaar. Hiervoor organiseert Diversion gesprekken en bijeenkomsten door het hele land. Meer weten, meepraten of meedoen?

Betalen geldbedrag (de planning)

UHT begint met betalen van het geldbedrag als de Tweede en Eerste Kamer de herstelwet hebben goedgekeurd. UHT neemt dan zelf contact op met de kinderen van vastgesteld gedupeerde ouders of hun ouders/verzorgers. Het is niet nodig om contact op te nemen met UHT. Op advies van de kinderen en jongeren maakt UHT de bedragen over naar de rekeningnummers van de gedupeerde kinderen. Het uitbetalen van de geldbedragen gaat in groepen.

Als eerste ontvangen meerderjarige kinderen van wie het bankrekeningnummer bij UHT bekend is het geldbedrag. Daarna volgen minderjarige kinderen van wie het bankrekeningnummer nog niet bij UHT bekend is. UHT neemt contact op met de ouders/verzorgers van deze kinderen met de vraag om het bankrekeningnummer van het kind door te geven.

Het streven is om eind 2022 te starten met de eerste uitbetalingen. En om in de eerste helft van 2023 de meeste kinderen en jongeren bereikt en betaald te hebben. Deze planning hangt af van de goedkeuring van de herstelwet door de Tweede en Eerste Kamer.

Pakket aanvullende hulp en ondersteuning verder uitwerken

Het ministerie van Financiën werkt het pakket aanvullende hulp en ondersteuning nog verder uit. Dit doet het ministerie samen met jongeren en gemeenten. In de tussentijd kunnen kinderen ondersteuning krijgen via de hulp aan gezinnen van gemeenten.

Verder lezen

Deel deze pagina