Ga direct naar de inhoud

Loket private schulden is open

Publicatiedatum 11-01-2022, 11:21 | Laatste update 22-06-2022, 13:20

Sinds 5 januari kunnen gedupeerde ouders hun betalingsachterstanden doorgeven aan het loket private schulden. Dit loket is ingericht door Sociale Banken Nederland (SBN). Nadat de ouders de schulden hebben ingediend bij het loket, hoeven ze niets meer te doen. SBN controleert de schulden en geeft aan welke schulden worden afgelost. Ze betaalt de meeste schulden rechtstreeks aan de schuldeiser, en niet aan de ouders.

Eén loket voor uw schulden

Private schulden zijn schulden bij organisaties en bedrijven die niet bij de overheid horen. Dus bijvoorbeeld een huurachterstand, een premie zorgverzekering die niet is betaald of een rekening bij de tandarts die al lang open staat. Door het loket private schulden hoeven ouders niet met alle schuldeisers aparte afspraken te maken. De schulden doorgeven aan het het loket is genoeg.

Informatie doorgeven is genoeg

De ouders hoeven zelf niet na te gaan hoe hoog hun schulden exact zijn. De informatie die ze hebben, kunnen ze doorgeven. SBN controleert verder de informatie. De informatie hoeft ook nog niet meteen volledig te zijn. Ouders kunnen later nog een nieuwe lijst indienen.

Voor bestaande betalingsachterstanden

De regeling geldt voor de meeste bestaande betalingsachterstanden en boetes of ophoging die zijn ontstaan tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021. Normale (maandelijkse) kosten moeten de ouders blijven betalen. Denk daarbij aan energie, water of telefoonabonnement.

Doorgeven voordat de pauzeknop afloopt

SBN vraagt de ouders de schulden zo snel mogelijk door te geven. En in ieder geval ruim voordat de pauzeknop afloopt.

Deel deze pagina