Ga direct naar de inhoud

Meld vermoeden van discriminatie bij het College voor de Rechten van de Mens

18 december 2020 13:13

 In de Nederlandse Grondwet staat dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk moet worden behandeld. Maar bij Toeslagen hadden ouders zonder Nederlandse nationaliteit in het verleden een grotere kans om gecontroleerd te worden. Daarnaast werden gegevens over de nationaliteit van ouders soms automatisch opgevraagd bij onderzoek. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zo omgaan met nationaliteit is discriminerend. Ouders die vermoeden gediscrimineerd te zijn kunnen hun zaak voorleggen aan het College voor de Rechten van de Mens.

Wat betekent dit voor u?

Denkt u of hebt u aanwijzingen dat u bent gediscrimineerd? Dan kunt u terecht bij het College voor de Rechten van de Mens. Het College is een onafhankelijke organisatie die de mensenrechten in Nederland beschermt en veel ervaring heeft met discriminatiezaken.

U kunt het College vragen om uw zaak te bekijken. Hebt u al een persoonlijk zaakbehandelaar? Vraag hem/haar dan om u te helpen met de aanmelding. Het College oordeelt of er sprake was van discriminatie. Toeslagen neemt dit oordeel altijd over. Het College kan geen beslissingen nemen over de toekenning van compensatie.

Is uw toeslag gestopt en/of moest u toeslag terugbetalen? En was discriminatie de oorzaak of één van de oorzaken hiervan? Dan komt u in aanmerking voor de compensatieregeling. Als u zich meldt als gedupeerde bij de Herstelorganisatie Toeslagen dan kijkt die of u recht hebt op compensatie. Daarbij wordt er altijd gekeken of er in uw dossier aanwijzingen zijn voor discriminatie die gevolgen had voor uw toeslag.

Aanmelden

Wilt u een oordeel van het College voor de Rechten van de Mens? Meld u dan aan op de website van het College. Daar vindt u ook meer informatie over hoe het College werkt.

Wilt u dat de Herstelorganisatie Toeslagen naar uw situatie kijkt? Meld u dan aan via het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag.

U kunt zich bij de Herstelorganisatie én bij het College melden. U hoeft dus niet te kiezen wie er naar uw zaak kijkt.

Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onderzocht hoe Toeslagen is omgegaan met gegevens over de nationaliteit van ouders die kinderopvangtoeslag aanvragen. Daarover heeft de AP in juli 2020 een rapport gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat Toeslagen tot 2014 gegevens over dubbele nationaliteit registreerde. Dit mag niet. Vanaf 2014 werden deze gegevens niet meer geregistreerd, maar soms nog wel gebruikt bij fraudeonderzoeken. Dat is discriminerend en daarmee verboden.

Verder lezen