Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Memo 'Opzet/Grove Schuld' naar Tweede Kamer gestuurd

27 november 2020 18:08

Ouders hebben eerder aangegeven dat ze vaak niet wisten waarom ze het stempel Opzet/Grove Schuld ('O/GS' of 'OGS') hebben gekregen. Of niet werden geholpen met hun problemen. Daarom is er onderzoek gedaan. Bij dit onderzoek is informatie naar boven gekomen die staatssecretaris Van Huffelen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gaat onder andere om een memo uit 2016. Daarin wordt voorgesteld om iedereen met een kinderopvangtoeslagschuld van meer dan 3000 euro direct het stempel Opzet Grove Schuld  (OGS) te geven. Of dat ook is uitgevoerd, is niet bekend. Voor andere toeslagen ligt de grens op 5000 euro.

Verder lijkt het erop dat ook mensen met een schuld van minder dan 1500 euro het stempel OGS gekregen hebben. We dachten eerst dat dat niet zo was.

Eerder is al vastgesteld dat het stempel OGS in 96 procent van de gevallen onterecht was. Dat is aan de  Tweede Kamer gemeld met de belofte om meer onderzoek te doen. Daarbij hebben we nu dit memo gevonden uit 2016.

Meer onderzoek nodig

Wat de gevolgen van deze ontdekking zijn en wat dit betekent voor ouders in de schuldhulpverlening is nog niet bekend. Er is meer onderzoek nodig. Hoe dat onderzoek eruit gaat zien, laten we volgende week weten.

Voor mensen die het stempel Opzet Grove Schuld hadden, hebben we eerder dit jaar al samen met de Tweede Kamer een compensatieregeling opgesteld. Juist vanwege de ernstige gevolgen. Ouders krijgen hun onterecht betaalde geld terug en krijgen daar bovenop een compensatie.

Verder lezen

Deel deze pagina