Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Tijdlijn problemen kinderopvangtoeslag

In de tijdlijn staan de ontwikkelingen rond de problemen met de kinderopvangtoeslag. Zoals nieuwe regelingen, kamerbrieven en rapporten.  

Datum, van nieuw naar oud

 1. 30 sep

  8e Voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer

  Vandaag stuurde staatssecretaris Van Huffelen de 8e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag naar de Tweede Kamer. Uit deze en de vorige voortgangsrapportages wordt heel duidelijk dat we de huidige aanpak voor het herstel van ouders moeten versnellen en verbeteren.

 2. 14 sep

  Excuusbrief en verklaring geen fraudeur van het kabinet

  Een eerste groep ouders kan de komende weken een persoonlijke brief met excuses van het kabinet verwachten. Bij de brief zit een officiële verklaring. Hierin staat dat gedupeerde ouders geen fraudeur zijn met kinderopvangtoeslag.

 3. 21 juli

  Een verzekering afsluiten na royement

  Ouders met schulden kunnen soms ook hun verzekeringspremies niet meer betalen. Het gevolg hiervan is een achterstand, en soms zelfs een royement. Een aantal verzekeraars heeft nu afgesproken dat zij bij gedupeerde ouders niet meer kijken naar betalingsachterstanden. Daardoor kunnen zij weer een verzekering afsluiten. Zie ook Schulden bij een zorgverzekeraar.

 4. 23 juni

  Ook schulden van toeslagpartners oplossen

  Ook schulden van toeslagpartners van ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag lossen we op. Voor hen geldt ook de pauzeknop voor het afbetalen van schulden. De pauzeknop gaat in op het moment dat wij de gedupeerde ouder € 30.000 uitbetalen.

 5. 22 juni

  7e Voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer

  Vandaag stuurde staatssecretaris Van Huffelen de 7e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag naar de Tweede Kamer. Bij de rapportage stuurde zij ook een brief mee met ideeën over mogelijke regelingen voor herstel voor de kinderen en ex-partners van gedupeerde ouders. En mogelijk gedupeerden bij andere toeslagen.

 6. 31 mei

  Kwijtschelden publieke schulden van start

  In juni beginnen de eerste publieke organisaties met het kwijtschelden van de schulden van gedupeerde ouders. Lees meer over welke schulden en bij welke organisaties.

 7. 25 mei

  Afspraken over private schulden

  Vandaag heeft staatssecretaris Van Huffelen de Tweede Kamer geïnformeerd dat ze de schulden van ouders graag wil overnemen. Ook heeft ze met de koepels van private schuldeisers afspraken gemaakt over het oplossen van de schuldenproblemen van ouders. De nieuwe regeling zal waarschijnlijk pas na de zomer starten.

 8. 1 mei

  15.456 ouders hebben recht op Catshuisregeling

  Bijna 15.500 ouders die zich vóór 15 februari hebben gemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen hebben recht op de Catshuisregeling. Het bedrag van €30.000 is een eerste uitbetaling aan compensatie voor ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Zij hoeven dit bedrag nooit terug te betalen. Dat schreef staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) op vrijdag 30 april aan de Tweede Kamer. ,,Ik hoop voor alle ouders die we €30.000 kunnen uitbetalen, dat dit een belangrijke stap vormt in de richting van herstel van het onrecht dat hen is aangedaan,’’ aldus de staatssecretaris.

 9. 20 apr

  Afspraken over kwijtschelden schulden ouders in Msnp en Wsnp

  De Belastingdienst spreekt af schulden af te betalen van gedupeerde ouders die in een Wsnp- of Msnp-traject zitten (schuldsanering). Dit staat in een brief die staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 10. 8 apr

  6e Voortgangsrapportage naar Tweede Kamer verstuurd

  De uitbetaling van de Catshuisregeling ligt op schema. Dat staat in de 6e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag, die staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 11. 15 mrt

  Gratis juridische hulp voor gedupeerde ouders

  Gedupeerde ouders kunnen gratis juridische hulp krijgen, die hen kan helpen de schade die zij hebben opgelopen te herstellen. Deze gratis rechtsbijstand is beschikbaar via de Raad voor Rechtsbijstand.

 12. 17 feb

  Adempauze voor ouders met schulden

  Ouders die in problemen zijn gekomen door de kinderopvangtoeslag krijgen een adempauze. Dat is geregeld via de Tweede Kamer. In die tijd kunnen de schulden van de ouders zoveel mogelijk worden opgelost.

 13. 1 feb

  5e voortgangsrapportage aan Tweede Kamer verstuurd

  Bijna 18.000 ouders hebben zich inmiddels aangemeld bij Toeslagen als mogelijke gedupeerde van de problemen met de kinderopvangtoeslag. Dat staat in de 5e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag, die staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 14. 18 jan

  Schulden gedupeerde ouders kwijtgescholden

  De Belastingdienst en Toeslagen schelden de schulden kwijt van gedupeerde ouders. Dat doen ze omdat de regering vindt dat gedupeerde ouders nu écht een nieuwe start moeten kunnen maken.

 15. 15 jan

  Kabinet Rutte III treedt af

  Kabinet Rutte III treedt af in verband met de problemen met de kinderopvangtoeslag. Lees de verklaring van minister-president Rutte.

 16. 15 jan

  Kabinetsreactie op rapport 'Ongekend onrecht'

  Het kabinet heeft het rapport 'Ongekend onrecht' van de Parlementaire Onderzoekscommissie gelezen. Het kabinet schrijft 2 brieven aan de Tweede Kamer. Eén brief gaat over wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat zoiets niet nog eens gebeurt. In de andere brief staat meer over de compensatie van €30.000 voor gedupeerde ouders.

2020

 

 1. 22 dec

  Kabinet besluit: gedupeerde ouders krijgen €30.000

  De regering heeft maatregelen genomen die de compensatie voor gedupeerde ouders verruimen en versnellen. Alle gedupeerde ouders die bekend zijn bij Toeslagen krijgen vóór 1 mei een bedrag van €30.000 uitbetaald. Ook de kinderen van gedupeerde ouders worden geholpen met een bedrag. En de herstelorganisatie wordt uitgebreid. Lees de Kamerbrief.

 2. 17 dec

  Eindverslag Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag

  De Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag publiceert haar eindrapport: Ongekend onrecht.

 3. 4 dec

  4e Voortgangsrapportage: herstel op schema

  Het herstel voor ouders die in de problemen zijn gekomen door de kinderopvangtoeslag ligt op schema, schrijft staatssecretaris Van Huffelen in de 4e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag. 430 mensen in acute en schrijnende situaties worden dit jaar nog geholpen. Daarnaast wordt compensatie uitgebreid naar de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Ook krijgen meer mensen een tegemoetkoming van 750 euro voor het lange wachten.

 4. 27 nov

  Kamerbrief over werkwijze Opzet/Grove schuld (O/GS)

  Staatssecretaris Van Huffelen stuurt een brief naar de Tweede Kamer over  de uitkomsten van een onderzoek naar de kwalificatie O/GS. Die lijkt afgelopen jaren ruimer te zijn toegepast  dan eerder bekend was. De staatssecretaris geeft aan dit verder uit te zoeken, ook vanwege de signalen van ouders hierover.

 5. 10 nov

  Brief en aanvullende documenten naar Tweede Kamer

  Staatssecretaris Van Huffelen stuurt documenten naar de Tweede Kamer. Hier was om gevraagd door Kamerleden, maar ook via wob-verzoeken. Het gaat onder meer om interne nota's van de Belastingdienst, die eerder niet goed vindbaar waren. De staatssecretaris belooft alle belangrijke stukken die nog worden gevonden, aan de Tweede Kamer te sturen.
  Lees de Kamerbrief en de wob-stukken over notulen en eigen bijdrage.

 6. 3 nov

  Besluit €750 tegemoetkoming voor het lange wachten voor ouders

  Ouders die zich voor 1 november gemeld hebben voor herbeoordeling krijgen een tegemoetkoming voor het lange wachten van 750 euro. Dat laat staatssecretaris Van Huffelen weten aan de Tweede Kamer. Ze geeft hiermee uitvoering aan een eerder motie van de Kamerleden Alkaya en Leijten.

 7. 13 okt

  Compensatie voor ouders van 8 opnieuw beoordeelde zaken

  Bij 8 CAF-zaken is er tóch sprake van ‘vooringenomen behandeling’. Dat is de uitkomst van een nieuwe beoordeling van de dossiers door de Commissie van Wijzen (CvW). Daardoor krijgen de ouders in deze zaken compensatie. Eerder waren deze zaken beoordeeld als ‘niet-vergelijkbaar CAF-11’. Dat kwam omdat de CvW niet de juiste informatie had ontvangen. Op 13 oktober is de Tweede Kamer geïnformeerd met een Kamerbrief.

 8. 29 sep

  Duidelijkheid voor gedupeerde ouders

  Gedupeerde ouders krijgen duidelijkheid over wanneer ze de Belastingdienst ze gaat helpen. Een groep van ongeveer 250 ouders in acute problemen wordt voor het einde van dit jaar geholpen. Alle ouders die bekend zijn bij de Belastingdienst krijgen hun geld voor het einde van 2021.

 9. 18 aug

  Kamerbrief over de voortgang van de hersteloperatie

  Staatssecretaris van Huffelen informeert de Tweede Kamer in een Kamerbrief over de voortgang van de hersteloperatie en wat de volgende stappen zijn om alle gedupeerde ouders te helpen.

 10. 31 juli

  Eerste 100 ouders krijgen geld

  De eerste groep van 100 gedupeerde ouders krijgt compensatie. Dat is de eerste stap in het terugbetalen van álle getroffen ouders.

 11. 17 juli

  Rapport AP: werkwijze Toeslagen discriminerend

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) concludeert dat Toeslagen heeft gediscrimineerd, met de verwerking van de nationaliteit van mensen. Staatssecretaris Van Huffelen vindt dat 'zeer ernstig’. Ze schrijft in de Kamerbrief: 'Het verbod op discriminatie dient strikt gerespecteerd te worden. Gelijke gevallen dienen gelijk behandeld te worden. Ik wil hiervoor dan ook mijn oprechte excuses aanbieden.’' De staatssecretaris geeft aan dat de gegevens inmiddels uit de systemen van Toeslagen zijn verwijderd.

 12. 10 juli

  Commissie van Wijzen beoordeelt 8 dossiers opnieuw

  De Commissie van Wijzen bekijkt 8 zaken van ouders die in de problemen zijn gekomen door de kinderopvangtoeslag opnieuw. Dit schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer. De commissie had de eerste keer niet de juiste informatie gekregen. Vanaf nu gaan experts de informatie voor de Commissie van Wijzen extra controleren.

 13. 2 juli

  Dossiers te vroeg vernietigd

  Toeslagen ontdekt dat delen van dossiers (beroepszaken) uit de jaren 2009 - 2012 per ongeluk te vroeg zijn vernietigd. Die informatie is misschien nodig om zaken van gedupeerde ouders opnieuw te beoordelen. Als dat zo is, gaat de persoonlijk zaakbehandelaar zoveel mogelijk informatie toch proberen te vinden. Bijvoorbeeld in andere archieven van de Belastingdienst en de rechtbank. Als de informatie echt weg is, krijgen ouders altijd het voordeel van de twijfel.

 14. 30 jun

  Regeling voor gedupeerde ouders goedgekeurd

  Ook de Eerste Kamer stemt in met de spoedwet hardheidsregeling. Die wet maakt het mogelijk om gedupeerde ouders te helpen.

 15. 23 jun

  Fouten in brieven aan ouders

  Een aantal ouders die betrokken waren bij een onderzoek naar fraude kreeg eind mei een verkeerde brief. Zij behoren misschien tóch tot een groep die compensatie krijgt. In de brief stond van niet.

 16. 18 jun

  Regeling voor gedupeerde ouders uitgebreid

  De Tweede Kamer stemt in met de spoedwet.  Die wet maakt het mogelijk om gedupeerde ouders te helpen. De spoedwet is zo aangepast dat meer ouders compensatie krijgen. Vooral ouders die per ongeluk een fout hadden gemaakt. Maar wij vonden toen dat ze het met opzet hadden gedaan. Zij kregen het label ‘Opzet of Grove Schuld’. En geen persoonlijke betalingsregeling.

 17. 9 jun

  Startgesprek over kindpanel

  Gesprek over de oprichting van het kindpanel met de voorzitter, Lea Bouwmeester, en de organisatie Missing Chapter Foundation.

 18. 3 jun

  3 nieuwe commissies

  Er komen 3 nieuwe commissies:
  Commissie van Wijzen
  Bezwaarschriften Adviescommissie
  Commissie Werkelijke Schade

 19. 3 jun

  Extra informatie voor Tweede Kamer

  Kamerleden laten zich bijpraten door ouders en Nationale Ombudsman. Daarnaast vertellen ambtenaren over de spoedwet hardheidsregeling. Die wet moet het mogelijk maken om gedupeerde ouders te helpen.

 20. 28 mei

  Ouders krijgen een brief van ons

  Alle ouders die betrokken waren bij een onderzoek naar fraude krijgen een brief. Er zijn 2 soorten brieven:
  ▪ ouders die behoren tot een groep die misschien compensatie krijgt.
  ▪ ouders die niet tot een groep behoren, maar bij wie we wel gaan kijken of hun toeslag onterecht is stopgezet.

 21. 27 mei

  Debat in de Tweede Kamer

  Staatssecretaris Van Huffelen praat met de Tweede Kamer. Het gaat over het onterecht stopzetten van kinderopvangtoeslag. Er wordt gesproken over welke groepen ouders er zijn. En hoe die compensatie of herstel kunnen krijgen.

 22. 20 mei

  Er is nu een ouderpanel

  Een panel van ouders geeft advies aan de staatssecretaris en aan ons. Advies over hoe we dingen moeten oplossen. En hoe we het in de toekomst beter kunnen doen. En of onze brieven en website wel duidelijk zijn voor iedereen.

 23. 19 mei

  Aangifte

  Het ministerie van Financiën doet aangifte tegen de Belastingdienst. Het gaat om ambtshalve discriminatie en knevelarij. Knevelarij betekent dat je eist dat iemand betaalt, terwijl je weet dat die niet hoeft te betalen.

 24. 13 mei

  Ouders zoeken voor een ouderpanel

  De staatssecretaris en Arre Zuurmond, de voorzitter van een nieuw ouderpanel, zoeken ouders die met ons mee willen denken over
  hoe we dingen beter kunnen doen. Daarom spreken zij in een webinar met 80 geïnteresseerden.

 25. 8 mei

  Spoedwet hardheidsregeling

  Het kabinet heeft een spoedwet gemaakt. Die maakt het mogelijk om gedupeerde ouders toeslaggeld terug te geven, helemaal vanaf het begin van toeslagen. De Raad van State toetst de wet, en daarna besluit de Tweede Kamer er over.

 26. 1 mei

  Ruim 190 persoonlijke behandelaars opgeleid

  Ouders krijgen straks een persoonlijke zaakbehandelaar. Die kunnen ze bijvoorbeeld bellen met vragen. De afgelopen maanden zijn deze persoonlijke zaakbehandelaars opgeleid. In een video stelt een van hen zich voor. De persoonlijk zaakbehandelaars nemen contact op met ouders als ze aan de slag gaan met hun zaak.

 27. 30 apr

  Nadenken over een nieuw toeslagenstelsel

  Het toeslagenstelsel werkt niet goed. Dat vindt het kabinet. Daarom moeten er dingen veranderen. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

 28. 28 apr

  1e Voortgangsrapportage

  Staatssecretaris Van Huffelen schrijft een brief aan de Tweede Kamer. Daarin staat hoe het zit met de voortgang: welke stappen zijn al gezet en wat gaat er nog gebeuren. Er zijn ruim 20.000 ouders die misschien geld terugkrijgen:
  ▪ Ouders die betrokken waren bij een onderzoek naar georganiseerde fraude.
  ▪ Ouders die zijn getroffen doordat de wet erg streng was.
  ▪ Ouders die ten onrechte geen betalingsregeling kregen.

 29. 20 apr

  Serviceteam op volle sterkte

  Achter het speciale nummer voor gedupeerde ouders (0800 - 235 83 58) zit nu een team van 60 medewerkers.

 30. 13 apr

  Eerst even bellen

  Wie zijn dossier heeft opgevraagd, wordt vanaf nu eerst gebeld. Zo weten we beter waar ouders naar op zoek zijn. De Nationale Ombudsman kijkt mee of dat allemaal goed gaat.

 31. 30 mrt

  Webinars voor ouders

  Vanwege corona komen er 2 webinars, in plaats van de geplande grote ouderbijeenkomsten in heel Nederland. Ouders krijgen dan antwoord op veel van hun vragen.

 32. 21 mrt

  Ouders krijgen een brief van ons

  Alle gedupeerde ouders die bij ons bekend zijn, of die zichzelf bij ons gemeld hebben, krijgen een brief. In die brief staat wat het kabinet voor hen gaat doen.

 33. 16 mrt

  We gaan een crisisorganisatie inrichten

  Om ouders zo snel mogelijk duidelijkheid te geven, richten we een crisisorganisatie in. Deze organisatie moet zorgen voor goed contact met de ouders. En voor compensatie en reparatie van kinderopvangtoeslag. Er is een ook bestuurlijke adviescommissie die kritisch meekijkt. Die geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de crisisorganisatie.

 34. 14 mrt

  In gesprek met ouders

  Staatssecretaris Van Huffelen praat in Rotterdam met een groep van 7 ouders over hun situatie. En over wat het kabinet voor gedupeerden ouders wil doen.

 35. 13 mrt

  Het kabinet reageert op Donner

  Het kabinet is het eens met het advies van Donner van de vorige dag. En wil nog meer mensen helpen:
  ▪ ouders die een bedrag van € 1.500 of meer moeten terugbetalen.
  ▪ ouders die het slachtoffer waren van een kinderopvangbureau dat fraude pleegde.
  ▪ ouders die geen betalingsregeling kregen om hun toeslag terug te betalen.

 36. 12 mrt

  Tweede adviesrapport Donner

  De commissie Donner presenteert haar tweede adviesrapport. Eerder, in het eerste rapport, stond al dat 287 ouders geld terug moesten krijgen. Nu vindt Donner dat deze ouders ook geholpen moeten worden:
  ▪ ouders die net zo zijn behandeld als de eerdere groep ouders.
  ▪ ouders die in de problemen zijn gekomen doordat de wet erg streng was.

 37. 2 mrt

  Gemeenten gaan meehelpen

  Staatssecretaris Van Huffelen praat met gemeenten. Het gesprek gaat over het geven van aanvullende hulp aan
  gedupeerde ouders. Bijvoorbeeld hulp bij werk, wonen, gezondheid of schulden. Gemeenten kunnen ouders helpen bij dit soort problemen.

 38. 4 feb

  Toeslag terugbetalen? Dat hoeft even niet meer

  Er zijn ouders die toeslag terug moeten betalen, maar daar moeite mee hebben. Zij mogen hun terugbetaling op pauze zetten.
  Wilt u uw terugbetaling ook op pauze? Bel ons op 0800 - 235 83 58.

 39. 29 jan

  Nieuwe staatssecretarissen

  De Koning benoemt Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief tot
  staatssecretaris van Financiën.  Zij volgen Menno Snel op, die is afgetreden. Van Huffelen is nu verantwoordelijk voor toeslagen

 40. 20 jan

  Rutte en Hoekstra in gesprek met ouders

  Gedupeerde ouders vertellen hun verhaal tijdens een bijeenkomst. Minister-president Rutte en minister Hoekstra bieden opnieuw
  excuses aan.

Deel deze pagina