Ga direct naar de inhoud

Veelgestelde vragen over de Commissie Werkelijke Schade

14 januari 2021 17:13

Over de Commissie Werkelijke Schade (CWS) zijn soms vragen. De meest gestelde vragen beantwoorden wij hieronder.

Wanneer kan ik naar de Commissie Werkelijke Schade?

U kunt naar de CWS nadat uw dossier is beoordeeld door de Herstelorganisatie Toeslagen. U hebt dus al een definitieve compensatiebeschikking gekregen.

Hebt u meer of andere schade geleden dan u vergoed hebt gekregen? Dan kunt u de CWS vragen om naar uw zaak te kijken.

Is er een vergoeding voor juridische bijstand?

Ja. Wij raden u ook aan om juridische hulp te vragen bij het indienen van uw aanvraag. Een juridisch geschoolde adviseur kan u helpen om de feiten zo duidelijk mogelijk op te schrijven en te onderbouwen. Juridische hulp vragen is niet verplicht. U mag uw aanvraag ook zelf doen.

Wilt u juridische hulp? Vraag uw persoonlijk zaakbehandelaar dan om advies. De Commissie Werkelijke Schade vergoedt de kosten voor rechtsbijstand. Bijvoorbeeld van sociaal raadslieden of van adviseurs via het Juridisch Loket. U kunt ook een advocaat inhuren om u te helpen. Het nadeel daarvan kan zijn dat deze te duur is en u dan een deel van de kosten zelf moet betalen.

Sinds begin maart 2021 is er ook een regeling waarmee u gratis een advocaat kunt krijgen die u helpt. Dat gaat via de Raad voor Rechtsbijstand. Lees meer over deze regeling.

Wat doet de Herstelorganisatie Toeslagen met het advies van de Commissie Werkelijke Schade?

De CWS brengt een advies uit over uw situatie aan de Herstelorganisatie Toeslagen (UHT). In principe neemt UHT dit advies over. UHT neemt een officiële beslissing op het advies van de CWS. Vindt de CWS dat u recht hebt op extra compensatie? Dan betaalt de UHT die aan u uit. Hoeveel dat precies is, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Is er een beroepsmogelijkheid als ik het niet eens ben met het advies van de Commissie Werkelijke Schade?

Ja. De Herstelorganisatie Toeslagen neemt op basis van het advies van de CWS een besluit. Bent u het niet eens met dat besluit, dan kunt u tegen dat besluit bezwaar maken. De Bezwaarschriftenadviescommissie (BAC) behandelt uw bezwaar.

Bent u het niet eens met de uitspraak op bezwaar? Dan kunt u daartegen in beroep gaan bij de rechter.

Terug naar de pagina Commissie Werkelijke Schade