Ga direct naar de inhoud

Al afbetaalde schulden

Publicatiedatum 25-11-2021 | Laatste update 04-05-2022

Hebt u schulden afbetaald met een herstelbetaling Kinderopvangtoeslag? Dan worden deze al betaalde schulden in sommige situaties vergoed. Is pas later vastgesteld dat u gedupeerd bent en u hebt in de tussentijd schulden afbetaald? Ook dan worden schulden vergoed.

Als u schulden al hebt afbetaald

Hebt u schulden afbetaald met een herstelbetaling Kinderopvangtoeslag? (Dit kan een compensatiebedrag zijn of de €30.000.) Dan komt u in aanmerking voor een compensatie als het gaat om:

  • een betalingsachterstand bij een private schuldeiser vóór 1 juni 2021 of
  • een publieke schuld die gaat over de periode vóór 1 januari 2021 en u hebt de compensatie gekregen vóór 13 februari 2021. Ook de kwijtschelding vanuit de Catshuisregeling blijft van kracht.

Voorwaarde is dat de afgeloste schuld anders vanuit de schuldenregeling zou zijn kwijtgescholden en/of betaald, als u dit niet had gedaan.

We betalen u het, door u betaalde bedrag terug tot maximaal het compensatiebedrag dat u hebt gekregen.

Voorbeeld

U hebt op 15 december 2020 een compensatie ontvangen. U voelde zich genoodzaakt om op 20 januari 2021 de betalingsachterstand over 2020 van €3.000 te betalen aan de zorgverzekeraar incl. aanmaningskosten. Deze betaling komt in aanmerking voor vergoeding. U zal deze €3.000  vergoed krijgen.

Als pas later is vastgesteld dat u gedupeerd bent

Ook als pas in de integrale behandeling is vastgesteld dat u gedupeerd bent, worden sommige al betaalde schulden vergoed. U komt in aanmerking voor compensatie als het gaat om:

  • een (opeisbare) private schuld, die door de u is afbetaald in de periode tussen de uitkomst van de eerste toets en de integrale (of latere) behandeling

Voorwaarde is dat de afgeloste schuld anders vanuit de schuldenregelingen zou zijn betaald als u dit niet had gedaan.

We betalen het bedrag van de private schuld die u hebt afbetaald, inclusief kosten.

Voorbeeld

U hebt zich op 18 maart 2021 aangemeld. Op 1 mei 2021 kreeg u te horen dat in de eerste toets geen aanleiding is gevonden dat u gedupeerd bent. U vraagt een integrale behandeling aan. Hieruit blijkt dat u toch gedupeerd bent en u krijgt op 15 augustus 2021 compensatie.

Op 15 mei 2021 voelde u zich genoodzaakt om de betalingsachterstand over 2020/2021 van €12.000 te betalen aan de energieleverancier, inclusief aanmaningskosten. Deze betaling komt in aanmerking voor vergoeding. U krijgt deze €12.000 vergoed.

Veelgestelde vragen

Waar en wanneer kan ik schulden die ik al heb afbetaald indienen?

Hoe de regeling uitgevoerd wordt is nu nog niet helemaal duidelijk. We hebben daarom nog geen informatie over waar en wanneer u al afbetaalde schulden kunt indienen. Zodra wij meer informatie hebben, leest u dat op deze website.

Moet ik bewijzen welke schuld ik heb afbetaald?

Hoe de regeling uitgevoerd wordt is nu nog niet helemaal duidelijk. Zodra wij meer informatie hebben, leest u dat op deze website.

Verder lezen

Deel deze pagina